fbpx
Skip to main content
dijeta

Popularne dijete koje treba izbegavati

Foto: Profimedia
Dijete koje štete vašem zdravlju.

Postoji veliki broj dijeta i  čini se da se svaki dan pojavi neka nova koja vam obećava da ćete na brz i jednostavan način da se rešite viška kilograma.

Većina ovih dijeta se zasniva na istom principu – izaberete nekoliko namernica, pripišete im "magična" svojstva i ubedite ljude da će uz njih da izgube kilograme. Ono što nijedan od idejnih tvoraca ovih dijeta neće da vam prizna jeste da te dijete mogu da vam naruše zdravlje, a i da će vam se kilogrami najverovatnije vratiti. 

dijeta
Foto: Profimedia

Ovo su neke od dijeta koje treba da izbegavate.

Dijeta po krvnim grupama

Ova dijeta se zasniva na pretpostavci da vaša krvna grupa određuje na koje će namirnice i kako vaš organizam da reaguje. Pa tako ljudi sa nultom krvnom grupom treba da jedu meso, povrće i voće, a izbegavaju žitarice i mlečne proizvode. Sa krvnom grupom A treba da budu vegetarijanci, a sa krvnom grupom B da izbegavaju piletinu, žitarice i paradajz.

Ova dijeta nema nikakvo uporište u nauci, čak možete napraviti sebi zdravstvene probleme izbacujući određene grupe namirnica iz ishrane, a nema ni dokaza da se uz pomoć ove dijete može smršati.

Kupus dijeta

Ovo je "majka" svih dijeta sa jo-jo efektom. Zasniva se na supi napravljenoj od ovog povrća, koja se jede nekoliko puta dnevno, tokom jedne nedelje, uz još nekoliko namirnica.

Kratkoročno, uz ovu dijetu ćete možda smršati jer se radi o niskokaloričnoj dijeti sa puno vlakana i vode, ali svi kilogrami koji se izgube na ovaj način će se vratiti, a organizam će patiti zbog neuhranjenosti, navodi se na portalu zenskikutak.rs.

HCG dijeta

Ova dijeta je možda najopasnija od svih jer ograničava dnevni unos na svega 500 kalorija dok svakodnevno treba da unosite humani horionski gonadotropin, hormon za koji pojedini tvrde da suzbija apetit. Za ove tvrdnje nema dokaza, a postoji verovatnoća da se radi o placebo efektu. Možda ćete smršati uz ovu dijetu, ali samo zbog ekstremnog smanjenja kalorijskog unosa koji se ne preporučuje nikome.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Mist
2 Beograd