Skip to main content
Sveže jagode

Porcija jagoda na dan za zdrav organizam!

Mesec maj donosi na naše pijace jagode! One nisu samo sočno, neodoljivo voće, već i bogat izvor hranljivih materija, korisnih za naš organizam.

Preporuka pedijatara da se jagode, sok od jagoda i ništa što sadrži ovo voće u tragovima, ne daje deci do jedne navršene godine života, zbog mogućih alergijskih reakcija, ipak će mnogi reći da su im jagode najomiljenije voće.

One nisu samo hedonistički doživljaj, već i bogat izvor folata - jednim obrokom jagoda osiguravamo 20 posto preporučenih dnevnih potreba vitamina C. Sadrže i biljne fenole koji, zajedno sa antioksidantima smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja. Dobar su izvor vlakana - jednim obrokom osiguravamo 20 posto preporučenih dnevnih potreba, koja blagotvorno deluju na probavni sistem, snižavaju holesterol u krvi, smanjuju rizik od srčanih bolesti i štite od karcinoma debelog creva.

Prema piramidi pravilne ishrane popularnoj u svetu, preporučeno je konzumiranje dva do četiri obroka voća na dan. Kao jedinica obroka uzima se 8 jagoda srednje veličine, što je približno 150 grama, što znači da treba jesti u vreme sezona jagoda najmanje dvadesetak ovih sočnih plodova dnevno.

Zagovornici zdrave ishrane preporučuju jagode, i to pre svega šumske, za prolećno čišćenje organizma, kao i protiv kamenca (peska) u bubrezima i žučnoj kesi. Međutim, za ovaj efekat se tvrdi da je preporučljivo jesti kilogram jagoda na dan i to tokom najmanje mesec dana. Naravno, jagode treba da budu kontrolisanog porekla, najbolje šumske, ali naravno, dobre su i one čiji se proizvođači pridržavaju zdravstvenih standarda o uzgoju.

Kolač sa jagodamaMogu se jesti i sa šećerom - rashlađene i slatke, a postoji niz recepata za poslastice kojima se mogu dodavati.

(Danas)

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd