fbpx
Skip to main content
Plesni par

Poruka za Dan igre

BEOGRAD - Poruku za Svetski dan igre, 29.april, praznik koji je ustanovio Međunarodni savet za igru pri Unesko-u 1982. godine, od kada se proslavlja širom sveta, ove godine uputio je francuski igrač i koreograf Murad Merzuki.

Svake godine na dan rođenja velikog reformatora igre Žana Žorža Novera , 29. aprila 1727. godine, širom sveta održavaju se brojne manifestacije posvećene igri i čita se poslanica istaknutih umetnika iz oblasti igre.

Ove godine za Svetski dan igre biće pročitana poruka koju je napisao direktor Koreografskog centra u Kreteju i Val de Marnu, Murad Merzuki, a medijima su prosledili predsednik i potpredsednik Međunarodnog saveta za igru (ITI Unesco) i Svetske plesne alijanse (WDA Europe) Jozef Fontano i Aja Jung.

U poruci koju je naslovio "Svaki umetnik ponosno stupa u svoju umetnost", Merzuki kaže da igru razume i nosi ne samo kroz ponos običnog igrača i koreografa, već kao ogromnu zahvalnost, da mu je igra donela svaki srećni predah, više i bliže od bilo čega, igra mu svakodnevno daje snagu, kroz energiju i velikodušnost umetnosti.

"Svaki umetnik će uvek reći da je umetnost sila koja je promenila njegov život. Za sve ono što je izneo u patnji ili izgubio uz put, ili sve ono što je samo hteo da podeli sa ostalim ljudima: kao eho jednog glasa, kao otkriće sveta, kao interpretacija humanosti, kao muzika bez koje bi svet prestao da govori, kao pokret koji otvara vrata uzvišenosti", poručio je Merzuki.

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Slaba kiša
11 Beograd