fbpx
Skip to main content
Plesni par

Poruka za Dan igre

BEOGRAD - Poruku za Svetski dan igre, 29.april, praznik koji je ustanovio Međunarodni savet za igru pri Unesko-u 1982. godine, od kada se proslavlja širom sveta, ove godine uputio je francuski igrač i koreograf Murad Merzuki.

Svake godine na dan rođenja velikog reformatora igre Žana Žorža Novera , 29. aprila 1727. godine, širom sveta održavaju se brojne manifestacije posvećene igri i čita se poslanica istaknutih umetnika iz oblasti igre.

Ove godine za Svetski dan igre biće pročitana poruka koju je napisao direktor Koreografskog centra u Kreteju i Val de Marnu, Murad Merzuki, a medijima su prosledili predsednik i potpredsednik Međunarodnog saveta za igru (ITI Unesco) i Svetske plesne alijanse (WDA Europe) Jozef Fontano i Aja Jung.

U poruci koju je naslovio "Svaki umetnik ponosno stupa u svoju umetnost", Merzuki kaže da igru razume i nosi ne samo kroz ponos običnog igrača i koreografa, već kao ogromnu zahvalnost, da mu je igra donela svaki srećni predah, više i bliže od bilo čega, igra mu svakodnevno daje snagu, kroz energiju i velikodušnost umetnosti.

"Svaki umetnik će uvek reći da je umetnost sila koja je promenila njegov život. Za sve ono što je izneo u patnji ili izgubio uz put, ili sve ono što je samo hteo da podeli sa ostalim ljudima: kao eho jednog glasa, kao otkriće sveta, kao interpretacija humanosti, kao muzika bez koje bi svet prestao da govori, kao pokret koji otvara vrata uzvišenosti", poručio je Merzuki.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd