fbpx
Skip to main content
Nakostrešena mačka

Poruke koje vam šalje vaša mačka

Foto: Profimedia
Odrasle mačke mjaukanjem žele da privuku pažnju ili upute pozdrav čoveku. Uši u prirodnom položaju ili lagano prema napred znače da je vaša mačka sretna i opuštena.

1. Mjaukanje

Odrasle mačke mj aukanjem žele da privuku pažnju ili upute pozdrave čoveku. Znate li da mačke mogu da proizvedu 100 različitih zvukova, za razliku od pasa koji mogu samo 10? Takođe, što više razgovarate sa svojom mačkom, ona će više mjaukati, piše Index.hr.

2. Siktanje

Predstavlja znak da je vreme da se povučete, jer bi mačka moglada vas napadne. One to rade samo ako osete da postoji neki problem i opasnost. Drugim rečima, tako reaguju u slučajevima kada su u strahu ili ih neštp boli, kada su uzrujane i slično. To ne mora nužno biti upućeno vama.

3. Predenje

Mačke na taj način uglavnom iskazuju sreću i zadovoljstvo. Ali, neke se predenjem koriste kad su bolesne i nešto ih boli, kao sredstvo utehe. Mame mačke na taj način teše svoje mališane.

4. Nakostrešenost

Kad njena leđa poprime oblik luka, to je znak da se mačka boji ili se priprema na obranu. Tako ona želi protivniku  da stvori utisak da je mnogo veća.

Mačka izbliza
Foto: Profimedia

5. Uši

Uši u prirodnom položaju ili lagano prema napred znače da je vaša mačka srećna i opuštena. Uši uspravno prema gore znači da vas pažljivo sluša. Trzanje ušiju označava nervozu.

6. Rep

Zaobljen i nakostrešen rep kod mačke znak je preplašenosti. Svoju ljutnju mačka će vam iskazati nakostrešenim repom podignutim visoko prema gore. Sreću i prijateljsku raspoloženost iskazaće repom prema gore, koji se naginje u bilo koju stranu.

7. Kandže

Dok predu, mace često znaju da izbace svoje kandže van, ali ne kako bi vas ogrebale i povredile, već kako bi pokazale privrženost. Takođe, tako obeležavaju svoj teritoriju.

8. Valjanje

Kad se bace na leđa, mačke izlažu svoj najosetljiviji deo tela - stomak, a to je ujedno i znak da vam veruju. Ovo je ujedno znak da je raspoložena za igru.

Pogledajte i:
- Zašto vaša maca ne voli da se mazi?

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
1 Beograd