fbpx
Skip to main content
katolička crkva

Posebna biskupska konferencija za katolike u Srbiji

BEOGRAD - Međunarodna biskupska konferencija Svetog Ćirila i Metodija (MBK), koja obuhvata veći deo bivše Jugoslavije, biće ukinuta, ako Vatikan odobri takav zahtev upućen pre desetak dana sa redovnog zasedanja te Konferencije u Zrenjaninu, objavljeno je danas.

Kako prenosi Verska informativna agencija (VIA), u vatikanskim krugovima je potvrđeno da je taj zahtev stigao i da će on biti "blagonaklono razmotren u dogledno vreme" od strane Kongregacije za biskupe, a do tada ta biskupska konferencija i dalje postoji, sa novim sedištem u Pančevu.

Zatraženo je i da svaka zemlja ima posebnu biskupsku konferenciju, pošto postoje teškoće u kontaktima s državnim vlastima u sadašnjem formatu, a postoje i jezičke razlike, što otežava rad s vernicima.

Konferencija je osnovana 1997, a njen statut je potvrđen krajem te godine od Vatikana.

Nju čine nadbiskupija Beograd, nadbiskupija Bar, kao i biskupije Subotica, Zrenjanin, Srem, Kotor i Skoplje, kao i apostolska administratura Prizren i egzarhati katolika vizantijskog obreda (grkokatolika) Makedonije, Srbije i Crne Gore.

Zrenjaninski biskup Laslo Nemet je italijanskoj katolickoj agenciji SIR izneo da u zemljama koje je obuhvatala dosadašnja biskupska konferencija vladaju "različite datosti i problemi".

Takođe, nuncijatura u Beogradu nadležna je samo za Srbiju, za Crnu Goru naležan je nuncij u Sarajevu, za Makedoniju u Sofiji, a za Kosovo u Ljubljani.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd