fbpx
Skip to main content
solarijum

SRBIJA U BORBI PROTIV RAKA: Poslanici zabranjuju upotrebu solarijuma!

Foto: Profimedia
BEOGRAD - Srbija bi uskoro maloletnim licima mogla da zabrani upotrebu solarijuma. Naime, grupa dermatologa će 11. maja, u okviru kampanje „Evromelanom“, Skupštini Srbije predati takav predlog, a ukoliko ga poslanici usvoje, mlađi od 18 godina više neće moći veštački da potamne kožu, dok bi stariji to činili na ličnu odgovornost, uz upoznavanje sa svim rizicima koje nosi ležanje u solarijumu.

Brza metastaza

Srpski stručnjaci su rešili da pokrenu inicijativu za zabranu zato što solarijumi emituju velike količine UVA zračenja, što znatno povećava rizik da se oboli od melanoma - najsmrtonosnijeg oblika raka kože. I statistički podaci su poražavajući: svakog dana u Srbiji od melanoma umre jedna osoba. Ovo je, inače, i jedan od najagresivnijih tumora zato što brzo metastazira zahvatajući druge organe.

U Ministarstvu zdravlja kažu da su do sada dobili nekoliko inicijativa za rešavanje pitanja solarijuma i uslova pod kojima se oni mogu koristiti.

- U toku je rad na stavljanju ove oblasti u zakonske okvire - navode oni, dok Radoš Zečević, načelnik Klinike za kožne i polne bolesti VMA, ocenjuje da je predlog odličan.

Loš kvalitet

- Od upotrebe solarijuma nema koristi i dermatolozi to godinama uporno govore. Solarijum ne samo da se ne preporučuje maloletnim licima nego ni odrasli ne bi trebalo da ga koriste. Nikome se ne preporučuje - kaže Zečević za Kurir.

Inače, veliki problem kod nas predstavlja i to što su uvezeni solarijumi vrlo lošeg kvaliteta.

Štetnost

  • Izaziva kataraktu
  • Predugo izlaganje UV zracima u solarijumu može da izazove oštećenje DNK u ćelijama kože
  • Sunčanje u solarijumu povećava šanse za dobijanje raka kože za 75 odsto
  • Koža s vremenom postaje gruba, izborana i suva
  • Ukoliko se ne koriste zaštitne naočare u solarijumu, moguć je razvoj katarakte
  • Veliki broj zemalja zabranio je maloletnim licima upotrebu solarijuma
+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
6 Beograd