fbpx
Skip to main content
Film

Posle dve decenije otkrivena NAJVEĆA TAJNA filma "Lepa sela lepo gore"! (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen/Nenad Jurisic
Do sada nepoznate detalje o čuvenom ostvarenju otkrili su režiser Srđan Dragojević i glavni glumac Dragan Bjelogrlić.

Na dvadeset godina od filma "Lepa sela lepo gore", režiser Srđan Dragojević i glumac Dragan Bjelogrlić seli su blizu jedne miroljubive simulacije tunela u dubini Vračara i prisetili se u razgovoru za Nedeljnik svega što je prethodilo uvodnoj špici, kao i epizoda u turbulentnom i uzbudljivom periodu posle srpske premijere filma.

"Lepa Sela" su, kako su 20 godine kasnije otkrili scenarista i režiser, i producent i glavni glumac, odbijeni u Kanu, Veneciji i Berlinu. Na mala vrata ušli su u Montreal, pose čega je usledio čiveni komentar u Njujork tajmsu "Smešniji od 'Meša', divlji od 'Reservoir Dogs' a snažniji od 'Full Metal Jacket'". Posle čega sledi poziv Stivena Spilberga i svetska karijera filma. Ipak, sve je počelo mnogo ranije na Palama gde ih je primio Radovan Karadžić, pa zatim i Ratko Mladić. Bjelogrlić se priseća tog susreta:

- Primio nas je u jednom bunkeru. I odmah rekao: "Bjelogrliću, jesi li ti iz Gacka? Pa Gačani su svi kršni ljudi a ti si neki gatački patuljak." Svi ovi njegovi oficiri prasnuše u smeh, a ja mu dobacim: "Pa generale, nisi ni ti neki jablan." Nastade muk. Tišina koju prekida Mladić koji se nasmejao a za njim i svi ostali. Bili smo tri sata kod njega, i to na sedam spratova ispod zemlje. Rakija, meze, ćevapi… Pitam ga: "Jeste li čitali scenario?" "Čitao sam... Ali šta će vam ovi četnici u tunelu? Gde ovde ima četnika?"

Dragojević i Bjelogrlić se prisećaju kako ih je posle toga odbio Nikola Koljević čak i za malu pomoć koju su tražili, a to je na kraju i spaslo film.

- Nada Popović i Vučelić, ipak, doveli su svoje karijere u pitanje zato što su odlučili da pomognu snimanje "Lepih sela". Od 2000. godine do danas ne postoji političar koji bi zbog vere u umetnost i javnog interesa uradio nešto slično - pita se danas Dragojević, dok Bjelogrlić otkriva i detalj sa projekcije za Ivicu Dačića.

- Ivicu je na neku raniju kontrolnu projekciju pozvao Bata Živojinović, kao najmodernijeg u SPS-u. Ništa mu nije zasmetalo, samo nam je rekao da pazimo na tu petokraku na kraju filma. Kaže, pazite da "Mira i njeni ne pomisle da je JUL". Srđan mu kaže: "Ma gde, petokraka je simbol i EU." I Ivica kaže: "Ma cepajte".

Zbog čega je Dragan Bjelogrlić nedavno dao otkaz u Upravnom Odboru Filmskog centra saznajte OVDE.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
5 Beograd