fbpx
Skip to main content
Petro Porošenko

POTPISANO: Parlamenti EU i Ukrajine ratifikovali sporazum

Foto: Tanjug
STRAZBUR/KIJEV - Evropski parlament većinom glasova je ratifikovao sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji (EU), dok su povezani video-linkom u isto vreme i poslanici ukrajinskog parlamenta, Vrhovne rade, ratifikovali isti dokument.

"Ovo je istorijski trenutak", izjavio je predsednik evropskog parlamenta Martin Šulc poslanicima u Strazburu, preneo je AFP. Prema rečima Šulca, dva parlamenta sinhrono ratifikuju sporazum što je "san ljudi koji su se borili za demokratiju" u Ukrajini. Francuska agencija prenela je iz Strazbura izjavu britanskog evroskeptika Najdžela Faraža, koji je glasao protiv ratifikacije. "Ukoliko čačkate ruskog medveda, nemojte biti iznenađeni kada reaguje", rekao je on, dodajući da je ruski predsednik Vladimir Putin na strani Zapada protiv islamskog ekstremizma.

U Vrhovnoj radi Ukrajine predlog zakona o ratifikaciji sporazuma podržalo je 355 poslanika, preneo je Ukrinform, navodeći da će posle ratifikacije od 1. novembra ove godine početi privremena primena nekih odredbi iz političkih, institucionalnih i sektorskih delova sporazuma a da će u potpunosti sporazum stupiti na snagu pošto ga ratifikuje svih 28 zemalja-članica EU. Orijentacioni rok realizacije Sporazuma o pridruživanju iznosi deset godina. Sporazum na više od hiljadu stranica ima preambulu, sedam delova, 43 aneksa i tri protokola.

Potpisivanje u dve faze

Ukrajinska rada
Foto: Tanjug

Potpisan je u dve faze - 21. marta politički deo i 27. juna ekonomski, a u skupštinsku proceduru u Ukrajini unet je pošto su u Briselu 12. septembra šef ruske diplomatije Pavel Klimkin, evropski komesar za trgovinu Karel de Guht i ruski ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev dogovorili da odlože uvođenje sveobuhvatne zone slobodne trgovine do 1. januara 2016. godine predviđeno sporazumom.

Na taj način, od 1. novembra EU za ukrajinsku robu produžuje privilegovan i autonoman pristup na svoje tržište, ali do 31. decembra 2015. godine odlaže sporazum o formiranju zone slobodne trgovine, između ostalog, o bescarinskom uvozu evropske robe u Ukrajinu.

Porošenko:Ukrajinci izdržali pritisak

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da je to "prvi, važan korak" prema članstvu Ukrajine u EU. "Uveren sam da će sinhronizovano ratifikovanje biti praznik ne samo za Ukrajinu, već za čitavu ujedinjenu Evropu, jer bez Ukrajine ujedinjena Evropa ne postoji", rekao je predsednik Ukrajine, dodajući da su Ukrajinci izdržali pritisak i nisu pristali na ucene jer nije promenjen "nijedan paragraf, reč, tačka ili zapeta" sporazuma.

Petro Porošenko
Foto: Tanjug

Odmah posle obraćanja, Porošenko je potpisao zakon o ratifikaciji Sporazuma, i naložio vladi da "već sutra donese plan za implementaciju Sporazuma i da ga sprovodi od prvog minuta". Ukrinform javlja da je Rada danas usvojila i Rezoluciju o evropskom izboru Ukrajine, kojom je faktički aplicirala za članstvo u EU.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej pozdravio je danas ratifikaciju Sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine u Evropskom parlamentu i ukrajinskoj Verhovnoj Radi.
“Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju će utrti put transformaciji Ukrajine u prosperitetnu evropsku demokratiju”, napisao je van Rompej u saopštenju za medije.

Šta je SSP?

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je sporazum kojim se regulišu prava i obaveze zemlje koja je otpočela proces pridruživanja Evropskoj uniji. Da bi stupio na snagu, sporazum moraju da ratifikuju pojedinačno sve članice Evropske unije, kao i zemlja budući kandidat.

Sporazumom se regulišu obaveze zemlje budućeg kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, prvenstveno u pogledu donošenja određenih zakona i njihove implementacije kao i ispunjenja određenih standarda u domenu kvaliteta državne uprave i kapaciteta institucija. Evropska unija sa svoje strane znatno olakšava pristup svojem tržištu kompanijama iz zemlje potpisnice, pruža tehničku i finansijsku podršku iz pristupnih fondova unije.

Bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič suspendovao je potpisivanja Sporazuma o pridruživanju s EU u novembru 2013. godine, nakon čega su usledili masovni protesti u Kijevu, koji su zatim eskalirali u oružane sukobe koji doveli do državnog udara u februaru ove godine. Sporazum o pridruživanju Ukrajine s EU 27. juna je potpisao novoizabrani predsednik Ukrajine Petro Porošenko.

  Hrvatska Makedonija Albanija Crna Gora Srbija BiH
Početak pregovora o SSP 24.11.2000. 5.4.2000. 31.1.2003. 10.10.2005. 10.10.2005. 25.11.2005.
Parifiran sporazum 14.5.2001 24.11.2000 28.2.2006. 15.3.2007 7.11.2007. 4.12.2007.
Potpisan sporazum 29.10.2001. 9.4.2001. 12.06.2006. 15.10.2007. 29.4.2008. 16.6.2008.

 

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd