fbpx
Skip to main content
Udžbenik iz istorije

POVLAČI SE ŠOKANTAN UDŽBENIK: Srpski đaci neće učiti da su od Albanaca primili običaje

Foto: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva
Ministarstvo prosvete povlači iz upotrebe udžbenik iz istorije za 6. razred osnovne škole zbog skandaloznih navoda da su Srbi oteli Kosovo od Albanaca i od njih primili običaje i kulturu.

U nadležnom ministarstvu su odlučni da se ovakvim propustima stane na put.

"Pomenuti udžbenik odobren je 2008. godine nakon što su Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Nacionalno-prosvetni savet dali pozitivno mišljenje. Pre nekoliko dana donet je Novi Zakon o udžbenicima, koji predviđa da se ubuduće udžbenici odobravaju na svake 4 godine, kao i da se i pre svakog odobrenja prikupe mišljenja relevantnih stručnjaka kako se ovakvi propusti ne bi ponavljali", rekli su iz Ministrastva prosvete.

Poznato je da je još 2013. i 2014. godine Srpska pravoslavna crkva uputila Zavodu za udžbenike 5 primedbi koje se tiču sporne knjige i neke od njih su usvojene. Zbog svega ovoga, udžbenik će najverovatnije biti povučen.

S druge strane, urednik u Zavodu za udžbenike Nebojša Jovanović poručio je juče da u udžbeniku za istoriju za 6. razred ne postoji ništa što je "faktografski i naučno sporno".

"Mi u zavodu znamo šta je razlog kritike. Naša konkurencija hoće da obori udžbenik koji je najprodavaniji i postoji na tržištu sve ovo vreme", ukazao je Jovanović za Naše Novine.

Oglasio se i autor udžbenika Rade Mihaljčić:

"Možda je i tako najbolje, da se već jednom odmorim od sve ove galame. Ja sam već rekao da su svi navodi rezultat ozbiljnog istraživanja i stojim iza toga. Ali bih, iskreno, voleo da se moj udžbenik povuče i da prepustim budući posao nekim novim, mlađim generacijama. Neka izučavaju našu istoriju i napišu svoje viđenje, a ja im nudim pomoć kao recezent", poručuje on.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd