Skip to main content
Grčka Nemačka

Povratak grčke ekonomije

Nemački analitičari smatraju da se ova zemlja u rekordnom roku oporavila od bankrota i da se vraća na tržište, prenosi Dojče Vele.

Neverovatnih 240 milijardi međunarodne pomoći Grčkoj nisu potrošene uzalud, pišu nemački komentatori.

"Grčka ponovo piše istoriju. Nakon najvećeg bankrota svih vremena, ova zemlja je u rekordnom roku ponovo postala kreditno sposobna. Vlada ubrzanim tempom radi na povratku na finansijska tržišta. Još u prvoj polovini ove godine Atina želi prodati grčke obveznice od dve milijarde evra. Do kraja godine bi se kod privatnih investitora moglo prikupiti pet milijardi evra. Ukoliko ti planovi uspeju, to bi bio prvi korak kojim bi ova krizom pogođena zemlja opet bila u stanju da finansijski stoji na svojim nogama", piše nemački list Welt.

Povratak na finansijska tržišta još ove godine bila bi senzacija.

Sada je očito da Grčka želi da izbegne treći paket spasa, koji je povezan sa strogim merama štednje. Umesto toga ona privatne investitore želi napumpati novcem. Pored toga Atina želi umesto nove pomoći, da iskoristi neiskorišćene fondove pomoći - 11 milijardi evra, zamišljenih da posluže rekapitalizaciji grčkih banaka, je neiskorišćeno.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
22 Beograd