Skip to main content
Nafta u plamenu

NAFTAŠI TRLJAJU RUKE: Požar u Alberti preti da zapali i svetsku ekonomiju!

Foto: Profimedia
Celokupno stanovništvo kanadskog industrijskog grada Fort Mek Mareja, koji predstavlja srce naftne industrije ove severnoameričke zemlje, evakuisano je danas zbog velikog prerijskog požara, u kojem su brojne kuće uništene, a vetar je rasuo pepeo po ulicama.

Za sada nema izveštaja o ljudskim žrtvama u požaru, ali je pričinjena ogromna materijalna šteta. Agencija za vanredne situacije Kanade je saopštila da je u požaru izgorelo više zgrada, ali nisu mogli da preciziraju koliko.

80.000 LJUDI BEŽI PRED STIHIJOM! Vetar i pepeo gutaju OVAJ grad! (VIDEO)

Stotine vatrogasaca učestvuje u gašenju požara koji preti da zapali naftom natopljeno područje Kanade koje predstavlja jedan od stubova svetske ekonomije.

Alberta je industrijska oblast u kojoj se nalazi veliki broj nalazišta nafte iz tzv. naftnog peska ili uljnog peska (eng. Oil sands) i naftnih postrojenja. Rezerve nafte u tom delu Kanade su treće po veličini na svetu, odmah iza Saudijske Arabije i Venecuele.

požar
Foto: Reuters

Šta je uljani pesak?

Uljni pesak je mešavina peska, gline, vode, nafte i ostalih različitih ugljovodonika, iz kojih se industrijskim putem može dobiti sirova nafta. Najvažnija nalazišta su upravo u Kanadi i Venecueli.

Uljni pesak se za sada uglavnom eksploatiše površinskim kopom, dok dublji slojevi postaju sve atraktivniji. Zbog rasta cena nafte i tehnološkog napretka posle 2011, proizvodnja je postala sve rentabilnija.

Vlada Kanade je zato počela da podstiče dobijanje nafte iz naftnog peska i to je postalo važan strateški faktor za jačanje nacionalne ekonomije.

PLUTAJUĆI LUKSUZ: Arhitekte iz Dubaija prave naselje iz snova (FOTO)

Nafta iz Alberte, koja se trenutno vadi na površini od 760 kvadratnih kilometara, daje nešto više od 1,8 miliona barela svakog dana. To je preko polovine proizvodnje za celu Kanadu. Površina na kojoj se može naći nafta je 4.800 kvadratnih kilometara i zato je Kanada planirala da do 2030. podigne proizvodnju na 6,7 miliona barela na dan.

Nafte rezerve koje proizvodi Alberta igraju veoma važnu ulogu u kanadskoj, ali i svetskoj ekonomiji jer obezbeđuju stabilan i pouzdan protok energije ostatku sveta. Zato svaki prekidi u snabdevanju, poput sadašnje pretnje da požar može zahvatiti rezerve nafte, mogu imati ozbiljan domino efekat na cenu nafte i uopšte svetsku ekonomiju koja se još uvek oporavlja od poslednje naftne krize.

nafta
Foto: Profimedia/ilustracija

Feniks svetske ekonomije!

Naftna kriza, izazvana veštačkim obaranjem cene nafte na tržištu sa 100 na čak 20 dolara po barelu, teško je pogodila kanadsku naftnu industriju. S obzirom da je proizvodnja nafte iz uljnog peska Kanadu (procene iz 2012.) koštala od 70-85 dolara po barelu, prognoze su bile sjajna jer se cena nafte na svetskom tržištu do leta 2014. kretala iznad 100 dolara po barelu.

Veliki pad doveo je nekada prebogati kanadski grad i region praktično do prosijačkog štapa. Posledično, to je dovelo do velikih otpuštanja radne snage, ali nijedno postrojenje nije zbog toga zatvoreno.

200 MILIONA ZA "PORTO MONTENEGRO": Arapi kupuju crnogorski nautičko-turistički kompleks

Ako vatra koja ja danas paralisala Fort Mek Marej bude presekla stabilan dotok albertske nafte svetu, to će svakako dovesti do veće potražnje za ovom sirovinom na svetskom tržištu od drugih dobavljvača. Što duže kanadska nafta bude nedostupna svetu sve teže će biti moguće zadovoljiti svetsku potražnju što konačno može dovesti do rasta cena nafte i naftnih derivata na svetskom tržištu.

Kanadska nafta i peskova
Foto: Profimedia

Kao Feniks iz pepela, požar koji je pogodio Albertu može dovesti do preporoda svetske ekonomije, koja uveliko zavisi od kretanja cene nafte na svetskom tržištu.

Na londonskom tržištu cena barela je prošle nedelje već porasla za 6,7 odsto, na 48,13 dolara po barelu, dok je u celom aprilu skočila 21,5 posto, što je njen najveći mesečni skok od maja 2009. godine. Incijalne procene su da će stabilizacija tržišta nafte biće postignuta nakon što cena za barel dostigne 50 dolara.

Kako prenosi Blumberg, iz razgovora sa više predstavnika naftnih idustrija, prvih 50 igrača na tržištu će prestati da "krvare" kada prosečna cena bude 53 dolara za barel. Da bi kompanije mogle da se vrate na odmrzavanje projekata, cene treba da da se stabilizuje na tom nivou.

DA LI MOŽETE DA PRETPOSTAVITE šta bi se desilo kada bi sve BANKE PROPALE?

Naravno, u to predviđanje nisu uračunate posledice koje će vatrena stihija u Alberti imati na tamošnju proizvodnju i izvoz nafte. Ali, sa sigurnošću se može tvrditi da će ova procena Blumbega biti prevaziđena.

A dok drugi budu profitirali, ostaje da se vidi kako će se u toj situaciji snaći Kanada.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd