fbpx
Skip to main content
Prag

Prag - tamo kraljevi jašu mrtve konje, a bebe puze po tornju! (FOTO)

Foto: Profimedia
David Černi je čovek koji je prestonicu Češke začinio čudnim skulpturama.

Prag je grad koji obiluje umetninama i divnim spomenicima koji očaraju turiste da im se neprestano vraćaju. Ipak, ima i onih statua koje su malo, da kažemo, neobične.

E, baš o njima smo rešili da vam pišemo.

Pođete li Vaclavskim Namestima, odnosno, Venceslas trgom, na sred te predivne ulice videćete Lucerna Pasaž. Ova secesna (art nouveau) palata podignuta je 1920. godine, a osmislio je Vaclav Havel - deda bivšeg predsednika. Deo ovog tržnog centra i dalje poseduje porodica Havel. U mermernom holu pasaža visi skulptura Davida Černog "Kun" (Konj). Černi je parodirao statuu Sv. Venceslasa sa trga na kome se nalazi Lucerna. Na njegovoj umetničkoj instalaciji Venceslas jaše mrtvog konja... Černi nije nikada komentarisao značenje svojih radova, ali mnogi pretpostavljaju da je reč o napadu na tadašnjeg predsednika Češke - Vaclava Klausa koji je bio česta tema Černijeve poruge.

Prag - David Černi - Konj
Foto: Profimedia

David Černi je međunarodno priznat skulptor poznat po kontroverznim radovima. Rođen je 1967. u Pragu, a ozloglašenost je stekao 1991. godine kada je naslikao ružičasti sovjetski tenk.

Pređete li Karlov most i dođete li do muzeja Franca Kafke, videćete još jedan humoristični umetnički rad Davida Černog. Dve bronzane skulpture, da prostite, piške stojeći u bazenu koji je, isprva biste rekli, čudnog oblika. Međutim, ako se malo zagledate shvatićete da statue zapravo stoje u bazenu koji predstavlja Češku. Dok mokre, figure se pomeraju i to preterano realistično. Električni mehanizam koji pokreću mikroprocesori njiše gornji deo tela, dok se i penis pomera gore-dole. Mlaz vode koji ispuštaju statue piše citate čuvenih stanovnika Praga. Posetioci Kafkinog muzeja mogu da pošalju SMS na broj koji je ispisan pored skulpture - kako bi statue prestale sa "standardnim piškenjem" i ispisale tekst koji im je poslat porukom.

U Pragu se nalazi i čuvena "Embrion" instalacija - i to u blizini Karlovog mosta. Ovo umetničko delo predstavlja fetus koji se spušta kroz oluk. Ostaje otvoreno pitanje da li je Černi time želeo da pokaže kako se rađaju umetnička dela ili kako je umetniku teško da se uklopi u zatucanu okolinu...

Prag - David Černi - Embrion
Foto: Youtube Printscreen/David Cerny

Da su političari jedna od omiljenih tema Černog dokazuju i dve džinovske skulpture koje se nalaze jedna do druge i na koje se možete popeti merdevinama. Kada se popnete (ako vam ne bude previše gadno) možete da gurnete glavu u zadnjice tih statua i da odgledate video-klip na kome Vaclav Klaus (bivši češki predsednik) i Milan Knižak (bivši direktor češke Nacionalne galerije) hrane jedan drugog nekim bućkurišem, uz pesmu "We are the Champions". Ova instalacija predstavlja metaforu češke političke scene, ali i pokušaj da se ismeju građani koji posmatraju sva najgora politička zlodela i ne dižu glas protiv toga, ma koliko da im smeta smrad.

Prag - David Černi - Braon nosići
Foto: Youtube Printscreen/David Cerny

Televizijski toranj Žižkov visok je 216 metara i najviši je u Češkoj republici. Godine 2000. Prag je bio jedna od prestonica evropske kulture i tada je Černi radio instalaciju za Žižkov. Posle poduže kafkijanske bitke sa birokratijom, David Černi je postavio deset beba od fiberglasa koje puze uz toranj. Ono što baca još kontroverzniju senku na ovu instalaciju jeste opis samog umetnika - "muve na penisu".

Prag - David Černi - Žižkov toranj
Foto: Profimedia

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
12 Beograd