fbpx
Skip to main content
Žene pored fontane

PRED NAMA JE PAKAO: Očekuje nas 10 dana života na +50

Foto: Tanjug
Visoke temperature potrajaće sve do Svetog Ilije, 2. avgusta, kada se očekuje osveženje u vidu kiše i lokalnih pljuskova.

Tropski dani, u našem narodu poznatiji kao letnje žege, trajaće najmanje deset dana s malim varijacijama. Više temperature biće zabeležene u centralnim i južnim krajevima, gde će se živa u termometru popeti i do 40 stepeni Celzijusa.

To je temperatura izmerena u kontrolisanim uslovima i predstavlja temperaturu vazduha. Prilikom merenja meteorološka kućica mora biti okrenuta prema severoistoku, da teren bude travnat a trava pokošena. Građani ne mogu sami da izmere temperaturu jer ne proučavaju fiziku i meteorologiju.

Logično je da minimum petnaestak stepeni bude toplije na suncu nego u hladu jer je ljudsko telo materijal koji se zagreva, kažu iz RHMZ-a.

meteoalarm
Foto: RHMZ/printscreen

I Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će danas i u nedelju biti veoma toplo, s najvišom dnevnom temperaturom u većini mesta u intervalu od 37 do 39 stepeni.

Veoma toplo biće do utorka, i to uglavnom južnije od Beograda, prema Nišu. Očekivana temperatura biće do 40 stepeni. Posle tog perioda očekuje nas blaga promena vremena. Zbog suvog prodora svežijeg vazduha sa severa, doći će do pada temperature za pet stepeni. Vreme će biti prijatno, od 28 do 32 stepena, s tim što neće biti kiše. 

Prve kiše se očekuju za tek za Svetog Iliju. One su jako bitne za useve, posebno za kukuruz i šećernu repu. Ali padavine neće pogoditi celu Srbiju, već će se pljuskovi javljati lokalno.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
-6 Beograd