Skip to main content
Skupština Srbije

PREDLOŽENA REŠENJA UVODE NIZ NOVINA: Šta donosi novi zakon o zaposlenima?

Foto: Profimedia
Otvaraju se nove mogućnosti.

Predlog zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, o kojem danas raspravlja Skupština Srbije, predviđa uvođenje službeničkog sistema po ugledu na organe državne uprave, koji na državnom nivou funkcioniše od 2006. godine.

Predložena rešenja uvode niz novina, među kojima je Kadrovski plan, koji usvaja skupština opštine ili grada sa ciljem da se obezbedi planiranje kadrova i da se zapošljavanje ograniči na raspoloživa sredstva u budžetu. 

Sada ne postoji obaveza donošenja Kadrovskog plana, ističe se u saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade i ministra državne uprave i lokalne samouprave.

Novina je i uvođenje detaljnog uređenja konkursnih postupaka zapošljavanja i obaveze ocenjivanja službenika po propisima za državne službenike, pošto se trenutno samo delimično uređuje konkursni postupak, a ocenjivanje je površno i retko se primenjuje.

Predlog zakona predviđa da upravom rukovode službenici na položaju i da u njoj rade službenici i nameštenici, određena radna mesta u autonomnim pokrajinama postaju položaji, a prvi put se otvara mogućnost postavljenja v.d. načelnika, koji trenutno ne postoji. 

Skupština
Foto: Profimedia

Novina je i unapređen disciplinski postupak, koji znatno podiže i odgovornost službenika, ukazuje se u saopštenju.

Na izradi Predloga zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave radili su i rukovodioci gradova i opština, kao i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština, koji su ocenili da je proces izrade tog zakona pravi primer učešća zainteresovanih strana i kvalitetnog i temeljnog rada na uređivanju oblasti važne za lokalnu samoupravu.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Fog
8 Beograd