fbpx
Skip to main content
Tomislav Nikolić

NIKOLIĆ POSTAO POČASNI GRAĐANIN BERANA: Mi postupamo odgovorno prema budućnosti regiona

Foto: Profimedia
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je proglašen za počasnog građanina Berana, a svečanosti je prisustvovao i predsednik Crne Gore Filip Vujanović

Zahvaljujući na priznanju predsednik Nikolić je rekao da "naše bivše zajedničke države ne treba da nam budu povod za bilo kakva sumnjičenja, prebacivanja odgovornosti ili razdvajanja".

"Sve ono što je bilo lepo u tim tvorevinama, a bilo je dosta toga, trebalo bi uvek da nam je prvo na pameti i uvek u prvom planu. Srbija i Crna Gora su se svakako, i javno i suštinski opredelile za članstvo u Evropskoj uniji, zato što očekujemo da u toj Uniji preovlađuju sve one vrednosti za koje smo mi polagali i živote: sloboda, ravnopravnost, napredak i razvoj, solidarnost među narodima i državama. To je naše zajedničko htenje u savremenom dobu, naš zajednički put na kome nam valja da se nađemo jedni drugima kao što smo vazda činili kroz istoriju. Moja osnovna vodilja je da međusobnim ispomaganjem i jačanjem svesti o neraskidivoj međuzavisnosti naših sudbina, možemo čvrstog koraka i uzdignute glave kročiti u sutrašnjicu", poručio je Nikolić, a prenosi njegov kabinet.

Nikolić: Jedini način da se gradi budućnost jeste da se obezbedi stabilnost regiona

"Vreme koje je pred nama pružiće nam priliku da se jasno pokaže ko je zaista opredeljen za očuvanje mira i stabilnosti u regionu. Srbija je u poslednje tri godine povlačila konkretne poteze, koje su neki pogrešno shvatili kao našu slabost. Mi postupamo odgovorno prema budućnosti regiona i uložili smo mnogo truda da se smanje tenzije na Balkanu. Jedini način da se gradi budućnost jeste da se jednom za svagda obezbedi stabilnost regiona i mir za sve koji u njemu žive i rade. Srbija hoće da narodi Balkana žive normalno, da žive dobro i u miru, ali su joj za to potrebni saveznici", naglasio je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić danas u Beranama, tokom sastanka sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović istakao je spremnost Crne Gore da na partnerskim osnovama sarađuje sa svim zemljama u regionu i istakao značaj koji za Crnu Goru imaju dobri odnosi sa Srbijom.

Predsednik te opštine Dragoslav Šćekić kaže da se povelja Nikoliću uručuje radi dobrih odnosa sa susedima.

"To je sve u cilju izgradnje i održavanja dobrih odnosa sa susedima i tradicionalnih veza Crne Gore i Srbije. Mi kao Berane smo u tom delu hteli da damo doprinos toj vezi i učvršćivanju tih odnosa s obzirom na to da značajan deo građana Berana živi u Srbiji”", naveo je Šćekić.

Na inicijativu koalicije "Zdravo Berane SNP - DF" i Demokratske partije socijalista DPSkoju je podržalo svih 35 odbornika, Nikolić je predložen za počasnog građanina.

U saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike se precizira da će povelja Nikoliću biti uručena na svečanoj sednici Skupštine opštine Berane.

Najavljeno je i da će posle sednice predsednik Nikolić obići Dnevni centar dece sa teškoćama u razvoju, gde će uručiti poklon, aparat koji će im pomoći u lečenju.

U obrazloženju je navedeno da Nikolić daje ogroman doprinos smirivanju tenzija na Balkanu i povezivanju naroda na prostoru bivše Jugoslavije. Svečanoj sednici u Beranama prisustvovaće predsednik Crne Gore Filip Vujanović.

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd