fbpx
Skip to main content
Zgrada Bitef teatra

Predstava-esej o novinarki Dadi Vujasinović

BEOGRAD - Autorski projekat Sanje Krsmanović Tasić, "O s(a)vesti - Esej u pokretu o Dadi Vujasinović", biće premijerno izveden 7. aprila u Bitef teatru.

Ideja za projekat je nastala iz potrebe da se otrgnu od zaborava lik i delo novinarke i autorkine prijateljice iz detinjstva, koja je tragično izgubila život pre 20 godina.

"Namera je da se ova hrabra novinarka iz pozicije žrtve jednog sistema uzdigne na mesto simbola slobode govora, kao uzor mladima, koji razočarani našim društveno-ekonomskim i političkim sistemom, napuštaju zemlju u potrazi za pravednijim i prosperitetnijim uslovima za život", navodi se u najavi.

"O s(a)vesti" je predstava o novinarki lista "Duga" koja je početkom 90-ih izveštavala sa ratišta, a zatim otvoreno, jasno i istinito pisala o događajima na političkoj i društvenoj sceni naše zemlje. Život je je izgubila pod nerazjašnjenim okolnostima u svojoj 30. godini.

Predstava sadrži "fusnote" - fragmente sećanja i podataka, kao i umetničke intervencije, koji će kao delovi slagalice islikati njen život i raPronađena je mrtva u porodičnom stanu 8. aprila 1994. godine. Zvanična verzija režima bila je je da je izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške sačmarice. Ni posle 20 godina njeno ubistvo nije razjašnjeno.d, vreme odrastanja i stradanja, sa posebnim osvrtom na poslednje četiri godine njenog života.

Publika će imati priliku da bira redosled kojim će se "fusnote" razotkrivati i prikazivati u prostoru, kroz tekst, video rad, scenu, intervenciju u prostoru, a na kraju će se odigrati "Esej u pokretu" - narativni scenski izraz, gde se kroz umetničke akcije pripovedaju istiniti događaji i pojave, uz kritičko promišljanje njihovog nastanka i posledica, navodi se u najavi.

Radislava Dada Vujasinović je rođena 10. februara 1964. u Čapljini (Hercegovina). Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1987. na odseku Jugoslovenska književnost i srpsko-hrvatski jezik.

Radila je kao novinar u "Privrednom pregledu", a od 1990. bila je član redakcije "Duga".

Za reportaže sa slavonskog ratišta dobila je nagradu "Svetozar Marković". Zbog istraživačkih tekstova o sprezi između kriminala i politike dobijala je pretnje, ucene i sudske tužbe.

Nepotkupljiva i samostalna, nije želela da njena, kako je govorila, žrtvovana generacija dozvoli da se ponovo falsifikuje istorija, pogotovo ne od strane onih "koji su rat shvatili i prikazivali kao dobar provod i avanturu, znajući da imaju gde da se vrate kada im ratovanje dosadi".

 

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd