fbpx
Skip to main content
Bitef teatar

Predstava "Ja nisam Antigona" iz Vršca u Bitef teatru

Foto: Facebook
Narodno pozorište "Sterija" iz Vršca gostovaće večeras u Bitef teatru sa predstavom "Ja nisam Antigona", koja je realizovana u koprodukciji sa Vivien fon Abendorf iz Amsterdama i Frindž festivalom.

Koncept i tekst potpisuju fon Abendorf i dramaturg Kalki Aporos, koji su adaptirali komad poznatog fancuskog autora Žana Anuja, a reditelj je Peter Petkovšek.

Predstavu izvode glumci Vivien fon Abendorf i Ivan Ðorđević. Total dizajn kreirala je Sofija Lučić, a kompozitor je Džošua Emdon.

Ova adaptacija modernog klasika Anuja smeštena je u 21. vek. Reč je o generaciji revolucionara koji će se radije pobuniti preko Fejsbuka nego zaista učiniti nešto. Reč je o političarima koji izvrću istinu, o načinu na koji su stvorene priče i slike, a naročito o Antigoni koja se više ne čini onom Antigonom iz antičke tragedije, navodi se u najavi.

U Sofoklovoj verziji Antigona je devojka koja se bori po nebeskim zakonima protiv ljudske nepravde, tražeći jednak tretman za svoja dva poginula brata, od kojih je jedan bio saveznik, a drugi protivnik diktatora Kreonta. Anuj je o njoj pisao tokom Drugog svetskog rata, ukazujući na besmisao rata i podeljene Francuske.

U našoj slobodnoj adaptaciji, kaže reditelj, razmišljali smo o tome šta je tragedija u savremenom zapadnom svetu, u kojem smo bombardovani vestima i pričama o strahotama, od kojih smo neke i preživeli.

"Možemo li još uvek da podignemo glas protiv onoga što smatramo pogrešnim? Ili postajemo jedna od bezbrojnih prolaznih vesti koje se pojavljuju i nestaju, prepuštajući put sledećoj i njenih dva minuta slave?", pita Petkovšek.

"Sa interneta i društvenih mreža mogu da se proslede poruke širom sveta u nekoliko sekundi, ali u isto vreme delokrug ovih medija zamagljuje sve granice i ometa nas da vidimo čak i delić stvarnih razloga. Koliko naša generacija zaista može biti revolucionarna? Može li Antigona 21. veka još uvek postojati kao Antigona?", zapisao je on u programu predstave.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Slaba kiša
4 Beograd