fbpx
Skip to main content
Bitef teatar

Predstava "Sestre po oružju"

Foto: Facebook
BEOGRAD - U saradnji umetnika iz Srbije i Novog Zelanda nastaje predstava "Sestre po oružju/Sisters in Arms", o ulozi žena u Prvom svetskom ratu, a premijera će biti 24. septembra u Bitef teatru, u programu Bitef polifonije.

Projekat realizuju pozorište "Ake Ake" iz Danidna, rediteljke i glumice Džesika Laton i Sanja Krsmanović Tasić i novoosnovani "Hleb teatar" iz Beograda.

Predstava na osnovu eseja u pokretu "Priče hleba i krvi" autorke Krsmanović Tasić istražuje herojstva žena u Velikom ratu, s posebnim osvrtom na boravak i požrtvovanost žena, medicinskog osoblja sa dalekog Novog Zelanda i Australije na Balkanu.

Tekst, dramaturgiju i režiju zajedno potpisuju Krsmanović Tasić i Laton, a uz njih dve igraju Ris Laton, Anastasia Tasić i Jugoslav Hadžić, koji je i komponovao muziku.

U predstavi su korišćeni i tekstovi Antonija Ðurića, Rebeke Vest, Kemala Ataturka, kao i Kodeks japanskog samuraja iz 14. veka.

Na pozornici se sreću narednik Sofija Jovanović, heroina balkanskih i Prvog svetskog rata, inače prababa autorke i doktorka Džesika Skot, prva žena ratni hirurg sa Novog Zelanda.

Među mnogobrojnim likovima su i maorski vojnici, koji su se zajedno sa "belim" vojnicima trupa Australije i Novog Zelanda borili u našem delu sveta, mnogi od njih žrtvujući živote u ponekad loše vođenim bitkama, postajući "topovsko meso" i brojka u vojnim statistikama. Za njihove majke i porodice u postojbini oni ostaju doživotna rana, kao i za hiljade srpskih porodica koje su izgubili svoje bližnje, navodi se u najavi.

Predstava se bavi neobičnim ljudskim sudbinama, dalekim kulturama koje su se srele na našem području, ogromnim razlikama u običajima i navikama, ali i zajedničkim osobinama hrabrosti, požrtvovanja i humanosti.

Ispričana je kroz ženski rukopis i ukazuje, pre svega, na besmisao rata, na njegovu strahotu i nakaznost, uz veličanje pojedinačnih primera plemenitosti i čovečnosti i prikazivanje ličnih sudbina isprepletanih u kovitlacu svetskih dešavanja.

Likovi iz tog perioda na sceni su u dijalogu sa akterima predstave, umetnicima 21. veka, uz promišljanje naših društava, njihovog razvoja i trenutnog stanja, sličnosti i razlika naših udaljenih kultura, a takođe uz muziku i plesove naših podneblja.

Posle Bitef polifonije, predstava će se igrati u Novom Sadu, u Pozorištu mladih. Za oktobar su u planu turneja po Novom Zelandu i gostovanje na festivalima Danidn i Nelson, a za 2015. godinu učešće na festivalu u Edinburgu.

Umetnici sa Novog Zelanda će tokom Bitef polifonije držati radionice maorskih igara i muzike.

Realizaciju predstave podržali su Ministarstvo kulture Srbije, Kreativni Novi Zeland, Fond za obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata i drugi.
 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
11 Beograd