fbpx
Skip to main content
deca i konji

PREPOROD ZA DUŠU I TELO: Evo zašto je JAHANJE odlično za naše zdravlje!

Foto: Profimedia
Sigurno niste ni svesni koliku uslugu činite vašem organizmu za samo pola sata jahanja.

Pored toga što je veoma zanimljivo, kako deci tako i odraslima, jahanje pruža mnoge blagodeti vašem organizmu. Ono je odlična vežba za telo i um, jača kardiovaskularni sistem i smanjuje stres. 

Evo koje sve koristi možete imati od ove, naizgled obične, razonode:

Mentalne koristi jahanja

Psihičke tj. mentalne koristi od jahanja su mnogobrojne. Iako možda zvuči čudno, konj ima sposobnost da bukvalno umiri čoveka. Bilo da ste nervozni ili pod stresom, udisanje svežeg vazduha dok jašete konja će vas bukvalno preporoditi. Možda ste i čuli da konj neće dozvoliti svakome da ga jaše. Potrebno je da se razvije poverenje između vas i životinje, a kada u tome uspete i vi se osećate bolje i zadovoljnije, pritom razvijajući samopouzdanje. 

Fizičke koristi jahanja

Mnogi ljudi koji nikada nisu jahali, često se prevare pa kažu "kakva je to fizička vežba kada samo sedite, a konj vas nosi". Po takvim izjavama ćete sigurno prepoznati nekoga ko nikada nije ni zajahao konja. 

Jedna od najboljih aktivnosti po mišićnu kondiciju i kardiovaskularni sistem je upravo jahanje. Za samo sat vremena možete sagoreti i do 360 kalorija, što se gleda kao ekvivalent trčanju ili vožnji biciklu. Takođe jahanje porede i sa skijanjem i plivanjem, samo što je opterećenje na kičmu mnogo manje. 

Deca i konji
Foto: Profimedia

Prilikom jahanja su vam aktivirani potpuno svi mišići - vrat, noge, ruke, stomak, zadnjica, a osetićete da vam rade i oni za koje verovatno niste ni znali da postoje.

Koliko je jahanje dobro pokazuje i priča da su još stari Rimljani koristili konje za rehabilitaciju svojih vojnika. 

Naravno, jahanje je mnogo više od obične razonode. Već decenijama se ono koristi u terapijske svrhe, naročito za pomoć deci ometenih u razvoju, koje imaju posebne fizičke ili psihičke potrebe.

Jahanje je odlična vežba i nudi niz zdravstvenih i fitnes pogodnosti:

  • Razvija mišiće nogu
  • Poboljšava ravnotežu i držanje
  • Poboljšava mentalne koncentracije
  • Razvija mišiće ruku i okretnost ruke
  • Osvežava i bistri um

Pa sledeći put kada budete želeli da uradite nešto lepo za svoju dušu i telo - pravac na jahanje!

ZDRAVO, ZDRAVLJE! Pokreni se, produži život

Sa željom da se nezdrave navike iskorene, portal SrbijaDanas.com pokrenuo je kampanju''ZDRAVO, ZDRAVLJE! Pokreni se, produži život'', koja će trajati šest meseci i kroz različite sadržaje u vezi sa zdravim navikama, sportom i ishranom imati jedan cilj – da u Srbiji rastu zdrava deca.

Kroz istraživanja i teme koje se iz različitih uglova bave zdravljem predstavljaćemo načine da dete ostane zdravo, kako da se pravilno hrani i načine da se fizički aktivira i zavoli sport.

Naša misija će biti da promenimo poraznu statistiku i sprečimo razvijanje temelja za nastanak teških bolesti koje loša ishrana i fizička neaktivnost uzrokuju, ali i da ukažemo na povoljan uticaj dobrih navika na mentalno zdravlje.

Zdravo zdravlje
Foto: Srbija Danas

Pročitajte i:

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd