fbpx
Skip to main content
sede vlasi

PRERANO DOBIJATE SEDE? Evo hrane koja će to zaustaviti

Foto: Profimedia
Kosa, sa godinama, menja boju zbog smanjenog lučenja pigmenta melanina, koji utiče na boju vlasi.

Žene koje se nisu farbale tokom mlađih dana, obavezno počinju kada pređu 40-u. Malo koja želi da ima sedu kosu, jer je to još jedan pokazatelj njihovih starosti. 

leblebije
Foto: Profimedia

Seda kosa je zapravo kosa bez boje, koja zbog prelamanja svetla ostavlja utisak da je srebrnkasta, žućkasta ili bela. Kada će vam se pojaviti prve sede vlasi umnogome zavisi od gena koje ste nasledili. Ipak, postoji hrana bogata vitaminima i mineralima zbog kojih će sede stići kasnije.

Leblebije

Među svim namirnicama leblebija (naut, slanutak) slovi za mahunarku s najvišim koncentracijama vitamina B9. Šoljica leblebija sadrži 1,114 mikrograma B9 što je gotovo trećina dnevno preporučene doze.

Živinsko meso

Piletina, ćuretina i ostala živinska mesa bogata su vitaminom B12. On se u većim količinama može naći i u jajima, siru ili mleku. Poznato je da se u stresnim razdobljima vitamin B pojačano troši, a neka istraživanja pokazala su da vitamini iz B grupe (B6, B12 i folna kiselina) pomažu u sprečavanju procesa gubitka melatonina u samo tri meseca.

živinsko meso
Foto: Profimedia

Džigerica

Nutrijenti kojima je bogata pileća, juneća ili praseća jetra pomoći će vam da ne izgledate poput američkog predsednika na kraju drugog mandata. Samo 100 grama ove iznutrice sadrži 90 mikrograma vitamina B12, koji je ključan u prevenciji ranog gubitka pigmentacije u dlaci.Džigerica je ujedno bogata bakrom, minerala čiji nedostatak utiče na rani gubitak pigmenta u kosi. Ona je takođe puna folne kiseline, za koju je dokazano da utiče na proizvodnju melanina.

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd