fbpx
Skip to main content
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

(MAPA) PRETI LI BALKANU PREKRAJANJE GRANICA? Stručnjak objašnjava da li je moguće da se Srpska pripoji Srbiji

Foto: Tanjug/Oksana Toskić
Bivši šef britanske ambasade u Banjaluci i direktor agencije „Nova Evropa“ Timoti Les u svojoj analizi upozorava na haos koji će zadesiti Balkan i koji će rezultovati prekrajanjem granica kakve danas poznajemo.

Naime, on tvrdi da kada izbledi uticaj Zapada na Balkanu da će doći do niza situacija koje bi mogle da prouzrokuju nemire: otcepljenje Republike Srpske, a zatim i njeno pripajanje Srbiji, a tako će se Srbiji pripojiti i prosrpsko stanovništvo Crne Gore. Zatim, Hrvati iz Bosne pokušali bi da deo teritorije na kojoj žive otcepe i spoje sa Hrvatskom, koja bi im u tome svesrdno pomogla. Albanci u Makedoniji će se pobuniti i pokušati da otkinu dobar deo zemlje. Tako proširena Albanija bi zatim pripojila Kosovo, ostvarivši tako dugogodišnji cilj stvaranja terorističke velike Albanije. U svemu tome svoju šansu za parče zemlje vrebaće Grčka i Bugarska, koje bi imale pik na ostatak raščerupane Makedonije.

Da li će se Srpska odvojiti od BiH?

Stručnjak za bezbednost Božo Spasić za portal Srbijadanas.com kaže da kada se radi o analizama bilo kakvog britanskog diplomate koji je ujedno i veoma visoki zvaničnik britanskih obaveštjnih službi onda treba biti veoma oprezan kod prijema tih informacija obzirom na činjenicu da nabolje informacije sa područja bivše Jugoslavije uvek je imala i ima britanska obaveštajna služba i britanska vlada. 

Britanci godinama prate dešavanja na našim prostorima

- Britanska vlada i dan danas od 1945. godine ima odeljenje u svom ministarstvu spoljnih poslova u svojoj obaveštajnoj službi koja se bavi isključivo Jugoslavijom jer za njih se ona nije raspala već je vode pod jednim istim tretmanom. Zbog toga njihove analize su veoma značajne obzirom na to da imaju veoma veliki uticaj na politička zbivanja na ovom prostoru, posebno veliki uticaj na zbivanja u Srbiji, Makedoniji i BiH - rekao je Spasić.

- Kada vam Britanci kažu da će se Republika Srpska otcepiti onda je to veoma realna činjenica i ona apsolutno nije nemoguća. Ta opcija postoji i na papirima nekih drugih sistema ili nekih drugih veliki drugih obaveštajnih sistema i država. Uostalom, zar nije ruska opcija da Republika Srpska bude potpuno samostalna? - pita naš sagovornik.

PRENESI DALJE: Pre nego što zaigrate ŠOTU pročitajte JEZIVU ISTINU kako je nastala!

Prema njegovim rečima, Britanci znaju da to žele i Rusi u slučaju da dođe do raspada Bosne, a da će Srbija sa svojim političkim opredeljenima u svakom slučaju prihvatiti pre jedinstvenu RS nego što će dozvoliti da se ona okupira.

- Potpuno je realna procena britanske službe da bi se u slučaju haosa na Balkanu RS proglasila samostalnom državom kao što je to uradilo Kosovo i onda bi pod Britancima počeo taj proces priznavanja koji ovoga puta ne bi išao sa Zapada nego sa istoka, pa bi Rusi vršili pritisak koje će sve države prihvatiti Republiku Srpsku - objašnjava analitičar za naš sajt.

mapa
Foto: SD/ilustracija

Srpska se neće pripojiti Srbiji u narednih 100 godina

Što se tiče toga da se RS i prosrpski deo stanovništva Crne Gore pripoji Srbiji to je potpuno nerealna situacija u narednih 100 godina, kaže Spasić:

ZAŠTO JE SRBIJA DALA UKRAJINI 12 POENA: Trenutak u kome je Evrovizija prestala da bude muzičko takmičenje

- To je situacija u kojoj RS i severni deo CG imaju želju da dođe do tog pripajanja, ali od toga ništa će biti jer Srbija nije toliko moćna ekonomska zemlja.

Pitanje Makedonije i "Velike Albanije"

Kada se radi o Makedoniji, otcepljenje je već izvršeno, ali nije objavljeno. Kako kaže stručnjak za bezbednost, nije ozvaničeno da je izvršena podela Makedonije na dva dela i da zapadni deo u potpunosti kontroliše taj tzv. albanski kompleks.

Opservacije u Sandžaku

Ono što je interesantno, kaže Spasić, jeste da taj pritisak da RS može da se otcepi čini da američka grupacija, krizna grupa,  jednostavno vrši pritisak da se i u Sandžaku naprave određene opservacije i da se vidi da li je to moguće područje koje bi moglo da se proglasi kao jedinstvena celina.

- Tamo postoji stranka DUI Ali Ahmetija koja u potpunosti, bez ikakve dileme drži zapadni deo Makedonije. Tamo makedonske vlasti ne zalaze, tamo nema granice između Makedonije i Kosova već se prelazi kao da su u istom dvorištu – upozorava Spasić i dodaje da su Britanci sasvim dobro snimili tu situaciju i veoma je realno da u projektu koji je nadavno Edi Rama u Prištini promovisao „Jedinstvena Albanija“ se svakako nalazi i deo zapadne Makedonije.

- Rama i njegove pretenzije o velikoj Albaniji iza koga stoji američki projekat jeste da nije dovoljno samo Kosovo već je potreban i taj zapadni deo Makedonije jer se on već podrazumeva da je pod njihovim patronatom.

Nato
Foto: Profimedia

Nova muslimanska država

Veliki problem izazvao bi rapidan rast muslimanskog ekstremizma, koji bi nesumnjivo privukao brojne džihadiste iz Saudijske Arabije i sličnih zemalja, u svojoj analizi tvrdi Les, međutim Spasić kaže da opasnosti od stvaranja nove muslimanske države nema.

SUDIJE ANTONETI I NIJANG NA ŠEŠELJEVOJ STRANI: Otcepljenje Hrvatske i ostalih izazvalo rat u SFRJ!

- Ne preti opasnost od stvaranja nove muslimanske države. Pre preti mogućnost da se stvori u Austriji ili Nemačkoj gde se nalaze ogromne mase izbeglica koje su uglavnom muslimanskog porekla – zaključuje naš sagovornik, osvrćući se na to da je realna samo opasnost od "Velike Albanije".

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd