Skip to main content
Angela Merkel

PREVIŠE ZAVISNA OD TURSKE, RANJIVA NA ERDOGANOVE UCENE: Nemački političari žestoko optužili Merkelovu!

Foto: Reuters
Nemački političari optužili su kancelarku Angelu Merkel da je Evropu učinila previše zavisnom od Turske po pitanju migrantske krize, zbog čega je EU postala ranjiva na ucene turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Turska, koja odbija da se povinuje zahtevima EU oko antiterorističkih zakona, objavila je u petak da su pregovori o postizanju sporazuma o bezviznom režimu u zamenu za zaustavljanje ilegalnih migranata zapali u ćorsokak i da EU mora da pronađe "novu formulu" za spasavanje tog sporazuma, preneo je Rojters.

Merkel, čija je popularnost opala zbog liberalne politike prema migrantima, a nakon što je Nemačka primila više od milion izbeglica tokom prošle godine, predvodila je napore EU da obezbedi taj sporazum u martu.

MERKELOVU ZATEKAO STRAŠAN PRIZOR: Pred vratima kuće čekala je SVINJSKA GLAVA, a na čelu ispisana UVREDLJIVA poruka!

Angela Merkel
Foto: Reuters

Iako je broj migranata koji su ušli u Nemačku od januara drastično smanjen, Merkel je i dalje na meti kritika svojih konzervativnih saveznika u Bavariji, kao i antiimigrantske Alternative za Nemačku (AfD).

- Nisam protiv pregovora sa Turskom, ali mislim da je opasno da se postane toliko zavisan od Ankare - rekao je Horst Zehofer, predsednik CSU, sestrinske stranke Merkelove CDU.

On smatra da je sporazum s Turskom doprineo jačanju podrške AfD-u.

Sara Vagenkneht iz krajnje levičarske partije Linke veruje da je Merkel u suštini sama vodila pregovore i postigla sporazum, a da nije uključuila svoje evropske partnere.

- Kancelarka je zato odgovorna za to što je Evropa postala ranjiva za moguće ucene autoritarnog turskog režima - kazala je ona.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd