Skip to main content
Mali

PRIJEM U STAROM DVORU: Mora se stvoriti privredna klima koja će mladima omogućiti da se vrate u Srbiju

Foto: Beoinfo
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali ugostio je večeras Fulbrajtove stipendiste na prijemu u Starom dvoru, odakle je poručio da se mora stvoriti privredna klima koja će mladim ljudima, koji su se usavršavali u inostranstvu, omogućiti da se vrate u Srbiju i primene to znanje ovde.

Kako je rekao, i sam je bio Ron Braun stipendista, koji je u potpunosti iskoristio sva znanja i iskustva koja je stekao tokom dvogodišjeg boravka u SAD od 1997-1999. godine, i primenio ih u Srbiji.

Međutim, dodao je da ima i onih koji to nisu uspeli da urade - bili su stipendisti, ali se nišu snašli nakon povratka u Srbiju, te su se vratitli u SAD ili neke druge zemlje. 

- Naša zajednička obaveza je da to ne dozvolimo i da maksimalno promovišemo stipendije, specijalizacije i sve što ovakvi programi nude, ali da radimo na tome da stvorimo privrednu klimu koja će obezbediti otvaranje novih radnih mesta, nove poslove i fabrike i dati mladima šansu da odu u inostranstvo na usavršavanje, ali i da se vrate u Srbiju i primene to znanje - poručio je Mali.

Kako je dodao, Beograd je najveći grad u regionu, ali sa mnogo resursa koji nisu iskorišćeni, navodeći primer nedavno otvorenog naučno-tehnološkog parka na Zvezdari.

Mali
Foto: Beoinfo

- Tamo je mnogo mladih koji ostvaruju svoje ciljeve, koji su bili na školovanju u Americi, Kanadi... ali su se vratili u Srbiju, primenjuju ta znanja i ostvaruju svoje snove u Beogradu - istakao je gradonačelnik.

- Ukoliko postoje projekti, samo recite, da ih sprovedemo zajedno i da našim mladim ljudima damo mogućnost da ostanu u Srbiji i snove ostvare ovde - poručio je Mali.

"Mladi treba što više da idu u inostranstvo na usavršavanje, ali da se vrate u Srbiju"

Jedan od Fulbrajtovih stipendista je i Vladimir Pajović, koji je, poput gradonačelnika, bio Ron Braun stipendista, od 1999. do 2001. godine, stekavši za to vreme postdiplomsko obrazovanje iz oblasti finansija i menadžmenta. Ističe da mu je stipendija mnogo značila i da mu to usavršavanje otvorilo vrata kad se vratio u zemlju, da napravi dobru i uspešnu karijeru.

- To je nekako bila glavna ulaznica i oslonac za moje napredovanje - rekao je Pajović, sada član Upravnog odbora jedne banke i dodao da mladi treba što više da idu u inostranstvo na usavršavanje, ali da se vrate u Srbiju i iskustvo iskoriste u svojoj zemlji.

Predsednica Upravnog odbora Udruženja Fulbrajtovih stipendista u Srbiji Tanja Popovicki istakla je da je cilj tog udruženja, između ostalog, da promoviše vrednosti akademske čestitosti, doživotno učenje, volonterizam i razmenu znanja i iskustva.

- To je jedna od osnovnih misija Udrženja - istakla je ona i dodala da je namera da se sledeće godine nastavi i proširi umrežavanje stipendista, kako bi oni razmenjivali znanja i sve to konkretizovali kroz nove projekte.

Ideja je, kako je dodala, i da se ustanovi nagrada za izvrsnost, koja će biti dodeljivana mladim naučnicima, preduzetnicima, a sve u cilju promocije vrednosti za koje se Udruženje zalaže.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd