Skip to main content
Umetnost sa jabukama! (FOTO)

PRILIKA ZA JUG SRBIJE: Nektarovoj fabrici u Vladičinom Hanu treba dvaput više voća nego što ljudi nude

Foto: Facebook
Na teritoriji opštine Vladičin Han proizvede se manje od polovinu potrebnih količina voća za fabriku za proizvodnju koncentrata i kaše u tom gradu.

Ta fabrika je u vlasništvu kompanije Nektar, a tokom nedavne posete Slobodana Raduna, vlasnika Nektara, sa opštinskim rukovodstvom i lokalnim voćarima razgovarano je o unapređenju saradnje.

Nektaru je godišnje potrebno oko 100.000 tona voća za preradu, a hanska opština trenutno ne podmiruje ni polovinu traženih količina, pa ono pristiže iz raznih krajeva Srbije, čak i iz Makedonije.

Pored prerade jabuke, koja čini oko 50 odsto ukupnog posla u fabrici, Nektar planira i da intenezivira otkup jagodičastog voća.

"U hanskoj opštini mogu da se proizvedu dovoljne količine, a orijentacija na jagodičasto voće put je ka dobrom profitu u odnosu na standardne kulture", kazao je Radun, a pišu Večernje novosti.

"Proizvođačima uvek nedostaju sredstva, a jedan od načina za njihovo obezbeđivanje su i programi evropskih fondova, te subvencije Ministarstva poljoprivrede: kroz bespovratna sredstva za nabavku sadnica, instaliranje protivgradnih mreža, ugradnju sistema za navodnjavanje... Tu su i bankarski krediti, na osnovu ugovora sa Nektarom, kao kupcem koji garantuje otkup", istakao je Radun.

On je podsetio na to da se u Vladičinom Hanu gradi novi pogon njegove kompanije, čija vrednost premašuje pet miliona evra, ali je obezbeđena podrška Evropske banke za obnovu i razvoj.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd