fbpx
Skip to main content
Narodno pozorište

Pripovetke jednoga kaplara

Foto: Profimedia
Program posvećen "Pripovetkama jednoga kaplara" Branislava Nušića biće održan večeras u okviru novog ciklusa "Čitalište" u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Glumac Narodnog Pozorišta, Zoran Ćosić, i njegova supruga, oboistkinja Simfonijskog orkestra RTS-a Nina Ćosić, dočaraće govorom i muzikom svet ovih Nušićevih manje poznatih priča.

Zbirka opisuje period srpsko-bugarskog rata, s kraja 1885. do početka 1886. godine, a čini je dvadesetak priča o tragici malih, običnih ljudi.

Prema mišljenju teatrologa dr Raška V. Jovanovića, knjiga je "pisana prirodno i jednostavno, s puno saosećanja prema malom čoveku i njegovim stradanjima u ratu, a i danas deluje sveže i, zbog svog antiratnog stava".

Dramski umetnik Ćosić se svesno lišava igranja lika i preuzima ulogu pripovedača, težeći da postigne "utisak koji sam čitalac ima dok čita Nušićevu zbirku"

Ovakav oblik scenskog izvođenja publika dobro prihvata, što se pokazalo na premijeri u Beogradu 29. maja ove godine u biblioteci "Milutin Bojić" i na gostovanjima u Knjaževcu, Leskovcu, Aranđelovcu, Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Gračanici, Zubinom Potoku, Topoli...

Ulaz je slobodan.

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd