fbpx
Skip to main content
lekovi

Prirodne zamene za aspirin i ibuprofen

Foto: Profimedia
Ne treba zauvek izbaciti iz upotrebe ova hemijska jedinjenja, ali pokušajte da ih zamenite prirodnim lekovitim sredstvima.

Ukoliko tražite prirodne alternative ovim medikamentima na dobrom ste putu.

Anemija, srčani problemi, hipertenzija i gubitak sluha su samo neki od mogućih posledica česte konzumacije lekova protiv bolova.

Farmaceutske kompanije testiraju razne prirodne supstance da bi proverili kakvo dejstvo imaju na bolesti, a onda prave sintetičku verziju supstance koju puštaju u prodaju. Ponekad, sintetička verzija deluje brže, a u zavisnosti od kvaliteta početne supstance, čak i bolje od prirodne varijante, prenosi magazin Sensa.

Bosvelija
Foto: Profimedia

S obzirom na to da priroda već proizvodi ono što se nalazi u lekovima, treba probati prirodne izvore medikamenata.

Kora bele vrbe je pravi aspirin. Sadrži supstancu salicin koja se pretvara u salicilnu kiselinu u stomaku. Ova kiselina je glavna komponenta aspirina, ali kada se uzima sintetički ne deluje najbolje na stomak. Bela kora vrbe pomaže kod groznice, zapaljenja i ublažuje bol.

Kapsaicin se uglavnom koristi za ublažavanje bola u mišićima, živcima i zglobovima. Uglavnom se može naći u obliku gela ili kreme i može se koristiti tri do četiri puta dnevno.

Bosvelija, poznatija kao "indijski tamjan", dostupna je u obliku kapsula i kremova. Ima antiupalno dejstvo zahvaljujući kiselinama koje se nalaze u ovom drvetu. Poboljšava cirkulaciju krvi i sprečava da bela krvna zrnca koja nose upalu, dopru do ugroženih tkiva. Preporučena doza je 450 - 750 mg, i to tokom tri do četiri nedelje kada osećate bolove.

Mačija kandža
Foto: Profimedia

Mačja kandža kod nas se može naći i pod nazivom "mačji nokat". Ova biljka raste u Južnoj Americi, a zahvaljujući antiupalnom dejstvu pomaže telu da se izbori sa bolom. Preporučena doza je 25 do 1000 mg jednom do tri puta dnevno. Ukoliko preterate sa konzumacijom, moguća je pojava dijareje.

Omega-3 masne kiseline su poznate po antiupalnom dejstvu, a dokazano je pomažu pacijentima koji pate od reumatoidnog artritisa i problema sa crevima. Ove kiseline pomažu i kod kardiovaskularnih problema i smanjuju stopu smrtnosti kada su u pitanju srčane bolesti. Preporučena doza je 1000 mg dnevno.

Za vegane, omega-3 kiseline dostupne su u klicama konoplje, čia, lana i raznom bobičastom voću.

Kurkumin je komponenta biljke kurkuma i poznat kao sastojak koji zaustavlja bol. Kao i kapsaicin, blokira putanju kojom signali bola stižu do mozga. Studije pokazuju da je kurkumin efikasan i kod hroničnog bola, a uspešno se pokazao i kod reumatoidnog artritisa. Preporučena doza je 400 do 600 miligrama, tri puta dnevno kada su u pitanju bolovi i upale. Kurkumin se pominje i kao veoma uspešan u lečenju depresije.

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
goropadnimrav's picture

goropadnimrav

Ma hajte molim vas, gluposti.Nista bez kafetina...

3 | 1

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
21 Beograd