fbpx
Skip to main content
srednjoškolci na ispitu

ĐACI "LUDE" ZA OVIM ZANIMANJEM: Mami ih dobra zarada, ali i primer INTERNACIONALNE zvezde

Foto: Profimedia/ilustracija
Dobra plata, siguran posao i mogućnost da putuju po svetu tri su presudne stvari zbog kojih se đaci odlučuju baš za ovu profesiju i to u velikom broju.

Profesija kuvara je trenutno jedna od najpopularnijih zanimanja među srednjoškolcima. Za jedno mesto na kuvarskom smeru u 90 škola širom zemlje ove godine konkuriše čak 6 đaka.

Ugostiteljsko-turistička škola u Beogradu, koja tokom aktuelnog upisa prima sto đaka na ovaj smer, dobila je više od 600 prijava na tek sastavljenim listama želja.

Pomama zbog velikih kulinarskih zvezda

Prema mišljenju stručnjaka, ova pomama za kuvarima nastala je zbog pojave velikih kulinarskih zvezda poput Džejmija Olivera, ali i činjenice da za ovu profesiju ima posla i to dobro plaćenog.

Direktorka ugostiteljsko turističke škole u Beogradu, Senka Pantić kaže da nije tajna da su smerovi za kuvanje i kulinarske tehničare najpopularniji među malim maturantima i da ove godine za njima vlada veliko interesovanje.

"Prošle godine smo upisali dva odeljenja kulinarskih tehničara i jedno odeljenje kuvara, što je ukupno 100 đaka. Međutim, na svaki smer mogli smo da upišemo bar po još dva cela odeljenja, toliko smo imali zainteresovanih učenika", navodi Senka Pantić za Informer.

Kuvari ne čekaju na posao i odlično su plaćeni

Škola će zbog ogromnog intresovanja zatražiti od Ministarstva prosvete odobrenje za dodatni upis.

"Kuvari bez problema dolaze do posla i kod nas i u svetu. Ovo je veoma popularno zanimanje, koje sve više dobija na značaju. Tome je svakako doprineo odličan marketing koji od kuvara pravi svetske zvezde, poput Džejmija Olivera. Naši đaci prate ove emisije i oni verovatno sanjaju o svestkoj slavi", ističe Senka Pantić.

Srednjoškolci

Profesor gastronomije Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i bivši direktor ove škole Miljanko Protić kaže da đaci žele da završe škole za kuvare, jer do posla dolaze čim dobiju diplomu.

"Mi smo imali dualno obrazovanje još pre dve decenije. Naši đaci idu na praksu od prvog dana, poslodavci mogu da primete najbolje među njima, a onda ih zapošljavaju čim dobiju diplomu. Naši kuvari bez problema idu u Rusiju, Ameriku, Englesku, na Crnogorsko primorje, u Sloveniju", navodi Portić.

Dugogodišnji šef kuhinje "Interkontinentala" i profesor kulinarstva u Prvoj privatnoj ugostiteljskoj školi u Beogradu, Stambol Geštamov kaže da su tri stvari najprivlačnije đacima kada donose odluku da se školuju za kuvara, dobra plata, siguran posao, mogućnost da putuju po svetu.

"Svi moji učenici danas su šefovi ili zamenici u najpoznatijim svetskim hotelima, na najelitnijim kruzerima, u raznim ambasadama, u Srbiji i u svetu. Zapošljavaju ih svetske zvezde, ima ih i u Holivudu, Dubaiju, Francuskoj, Grčkoj", priča Geštamov koji je kuvao za Tita, Indiru Gandi, Džimija Kartera, Orsona Velsa i druge poznate ličnosti.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd