fbpx
Skip to main content
Skoplje

Proglašena epidemija zarazne žutice u Skoplju i Štipu

Foto: Profimedia
SKOPLJE - U Skoplju i Štipu je proglašena epidemija zarazne žutice, saopštilo je makedonsko ministarstvo zdravlja.

Za razliku od Skoplja, gde je javnost obaveštena o izbijanju epidemije četvrtak i gde je objavljeno da su 66 osoba zaražene hepatitisom A, u Štipu je Centar za zaštitu zdravlja pre dva dana proglasio epidemiju, ali nije nikoga obavestio. Direktor Centra za javno zdravlje Štip, Velik Grkov kaže da su hospitalizovana 24 od 26 ljudi zaraženih hepatitisom.

"U Štipu je proglašena epidemija hepatitisa A. To znači da je povećan broj zaraženih u odnosu na prethodni period. S druge strane, to znači i strože mere kako bi se sprečila pojava novih bolesti, higijena, temeljno pranje povrća i voća", kaže Grkov.

U Štipu su od danas epidemiolozi Instituta za javno zdravlje u Skoplju, koji bi trebalo da pomognu u otkrivanju izvora bolesti. Prema recima dr Žarka Karadžovski, direktora Instituta, ne postoji nijedan centar zaraze u Štipu. Voda definitivno nije jedan od njih tvrdi Karadžovski. Gradonačelnik Štipa Ilco Zahariev, koji je lekar po profesiji, tvrdi da je kvalitet vode isti kao i pre.

"Voda može da se kontroliše kao i ranije, jer nema odstupanja od kvaliteta, sada proveramo snabdevanja vodom u ruralnim sredinama, prirodnim izvorima i fontanama. Takođe, škole i obdaništa i javne institucije, a posebno škole treba da preduzmu mere da se pripreme za start školske godine. Ovaj talas se podudara sa pocetkom školske godine, a to bi moglo da uveća broj pacijenata", rekao je Zahariev.

I Karadžovski i Zahariev čvrsto navode da infekcija, koja se takođe naziva "bolest loše higijene", ne može da odloži pocetak školske godine.  U Skoplju, prema Centru za javno zdravlje, najveći broj slučajeva - 21, je u romskom naselju Šuto Orizari.

Kao mogući uzrok infekcije, Centar je naveo intenzivne kiše, oluje, skupljanja atmosferske vode, i delimični odliv kanalizacione mreže u opštinama u kojima je registrovana većina obolelih, ali i nedovoljnu ličnu higijenu i nepravilno pranje svežeg voća i povrća pre jela.

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
22 Beograd