fbpx
Skip to main content
Sveti putir iz Valensije

Pronađen "sveti gral"?

MADRID - Dvoje španskih istoričara tvrde da je bogato ukrašen pehar, izložen u crkvi San Isidro u Leonu, upravo famozni "sveti gral", čaša iz koje je, prema legendi, Isus pio za vreme svoje poslednje, Tajne večere.

Pomenuta bazilika čuva od sredine XI veka "pehar koji se od IV ili V veka u hrišćanskim zajednicama Jerusalima smatra peharom Tajne večere",  izjavila je Margarita Tores, profesorka srednjovekovne istorije na Univerzitetu u Leonu i koautor studije.

Ukrašen oniksom, zlatom i dragim kamenjem, pehar je dosad bio poznat kao čaša infantkinje Urake, ćerke Ferdinanda I, kralja Leona.

Međutim, nakon otkrića dva egipatska pergamenta u biblioteci Univerziteta Al Azhar u Kairu 2011. godine  i trogodišnjeg istraživanja, Margarita Tores i njen kolega, istoričar umetnosti Hose Migel Ortega del Rio, došli su do zaključka da je pehar španske princeze ustvari zaista Isusov pehar.

Zapravo, samo gornji deo pehara predstavlja legendarnu relikviju koja se tokom sedam vekova nalazila u hramu Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu, da bi potom bila poklonjena Ferdinandu I, jednom od najmoćnijih španskih suverena tog doba. Kralju Fernandu je čašu dao na dar emir jednog od muslimanskih kraljevstva na španskom tlu, prilikom sklapanja međusobnog mira.

Nakon što su dvoje istoričara prošle nedelje predstavili svoju knjigu "Kraljevi grala", muzej bazilike San Isidro zaposeli su znatiželjnici, te je pehar morao da bude sklonjen na sigurnije mesto.
Obzirom da se pehar "nalazio u sasvim maloj prostoriji, gde nije bilo moguće videti ga u njegovom punom sjaju", navela je direktorka muzeja Rakel Haen, kustosi sada pokušavaju da mu nađu adekvatniji izložbeni prostor.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
19 Beograd