fbpx
Skip to main content
Elsi Inglis

Ko je bila prva žena sa ordenom Belog orla?

Foto: Wikimedia.org
Da li znate ko je bila prva žena sa najvišim srpskim odlikovanjem?

Elsi Inglis
Foto: Wikimedia.org

Reč je o Elsi Inglis rođenoj 18.avgusta 1864. godine u indijskom delu Himalaja, gde je njen otac radio u Indijskoj civilnoj službi. 

Kada je imala 14 godina, porodica se vratila u Edinburg, gde Elsi završava školu i upisuje medicinu. Istovremeno je bila posvećena borbi za prava i prosvećenje žena. U vreme I svetskog rata organizuje bolnički rad na frontovima u korist saveznika Velike Britanije i Francuske - u Francuskoj, na Korzici, u Srbiji, Solunu, na Malti, u Rumuniji i Rusiji. 

Već početkom 1915. godine formira u Srbiji ratnu bolnicu. U novembru 1915. zarobljena je u Kruševcu, ali odbija da ostavi opremu bolnice i da se povuče zajedno sa srpskom vojskom. Međutim, angažovanjem Crvenog krsta i Vlade SAD vraća se u Veliku Britaniju.

Pošto je u to vreme stanje u srpskom sanitetu bilo veoma loše, Vlada Srbije upućuje poziv dr Inglis, koja ga spremno prihvata. Prebacivanje bolnice iz Engleske bilo je veoma naporno, išlo se čak preko Severnog mora za Odesu. Pošto se teško razbolela, engleska mornarica ju je, zajedno sa osobljem bolnice i ostatkom divizije, evakuisala nazad preko Arhangelska. Po dolasku broda u Njukasl, Elsi Inglis 26. novembra 1917. umire.

Postala je prva žena koja je dobila najviše srpsko odlikovanje - Orden Belog orla.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd