fbpx
Skip to main content
06.12.2014

PRVOBITNI PROJEKAT SE MENJA: Rusi "krate" Turski tok

Foto: Profimedia/ilustracija
Smanjenje kapaciteta gasovoda Turski tok na 32 milijarde kubnih metara vezano je za izgradnju Severnog toka 2, rekao je šef Gasproma Aleksej Miler.

Ta odluka vezana je sa dogovorima sa našim evropskim partnerima o izgradnji Severnog toka 2, kazao je on i podsetio da će kapacitet tog gasovoda biti 55 milijardi kubnih metara godišnje.

Ukupan kapacitet gasovoda Severni tok 1 i 2 biće 110 milijardi kubnih metara, precizirao je Miler u izjavi televiziji Rosija 24.

"Uzeli smo u obzir ukupne potrebe za gasom evropskog tržišta, razmotrili šeme i grafikone i videli da u južnom pravcu nije neophodna izgradnja gasovoda kapaciteta većeg od 32 milijarde kubnih metara godišnje, a to su dve linije", precizirao je Miler.

Šef Gasproma je dodao da je već gotov tekst međuvladinog sporazuma za jednu liniju i vode se pregovori za drugu liniju.

Drugi čovek Gasproma, Aleksandar Medvedev, rekao je da se ništa strašno neće desiti ako rok realizacije projekta Turski tok bude pomeren za jednu godinu, na kraj 2017. godine.

gasprom
Foto: Profimedia

"Mogli smo da realizujemo prvu liniju tog gasovoda u decembru 2016. godine. Sada, pošto nema međuvladinog sporazuma, taj rok se pomera. Na koliko, zavisi od toga koliko brzo će biti potpisan sporazum. Ako se on pomeri za jednu godinu neće biti ništa strašno", rekao je Medvedev novinarima.

On je ukazao da na realizaciju Turskog toka utiče politička situacija u Turskoj. Konkretno, 1. novembra će se održati parlamentarni izbori posle kojih će biti formirana nova vlada. Gasprom je podneo zahtev nadležnoj instituciji za priključenje gasovoda Severni tok 2 na evropske mreže.

"Postoji određena procedura proširenja mreže gasovoda. U skladu sa tom procedurom, podneli smo zahtev za to što će neka količina nekada stići u Grajfsvald (krajnja tačka Severnog toka u Nemačkoj). I sada je zadatak nezavisnih operatera da pojedinačno ili kolektivno, ali verovatnije zajedno, uključe zahtev u plan razvoja", rekao je potpredsednik Upravnog odbora Gasproma.

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd