Skip to main content
Vladimir Putin

Putin: Gubiti je uvek loše i to je za gubitnike nevolja!

Foto: Profimedia
BUDIMPEŠTA - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u Budimpešti da dokument iz Minska, kojim se između ostalog uspostavlja prekid vatre, daje šansu za rešavanje konflikta u Ukrajini, ističući da sa optimizmom procenjuje tok realizovanja dogovora, ali i upozoravajući da isporuke oružja Ukrajini spolja neće pomoći Kijevu, jer je rešenje moguće samo mirnim putem.

Ukazujući na veliku ulogu u traženju kompromisa lidera Nemačke i Francuske, Angele Merkel i Fransoa Olanda, Putin je ocenio da je "kompromis pronađen i da može biti utvrđen odgovarajućom rezolucijom Saveta bezbednosti UN". Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, lider Rusije je rekao da je posle proglašenog primirja broj sukoba u Donjeckom basenu na istoku Ukrajine znatno smanjen, preneo je Itar Tass.

"Više sam optimista, nego pesimista", rekao je Putin.

Ruski predsednik je, međutim, dodao da se sukobi nastavljaju u rejonu Debaljceva, grada između Donjecka i Luganska, mada i tamo sa nižim intenzitetom.

Putin je, takođe, saopštio da je ukrajinska vojska jutros pokušala da izađe iz obruča u Debaljcevu, ali neuspešno.

"Evo i jutros ukrajinske oružane snage pokušale su deblokadu. Završila se neuspešno", rekao je predsednik Rusije, dodajući da očekuje da "odgovorni u ukrajinskom rukovodstvu neće ometati vojnike ukrajinske armije da odlažu oružje".

Putin je rekao da je potrebno izbeći pogoršanje odnosa između zvaničnih ukrajinskih vlasti i ustanika.

"Gubiti je uvek loše i to je za gubitnike nevolja, naročito ako gubiš od dojučerašnjih rudara, ili dojučerašnjih traktorista", rekao je Putin, dodajući da se "ne treba opsedati time", već rešavati glavni zadatak - spsavanje ljudskih života.

"Potrebno je učiniti da se oni vrate svojim porodicama i realizuju kompletan plan usaglašen u Minsku. Ubeđen sam da je to moguće učiniti. Nema drugog puta", kazao je on.

Putin je rekao i da Moskva ima podatke da se oružje Ukrajine spolja već doprema.

"Duboko sam uveren da ko god i kakvo god oružje isporučuje, broj žrtava se može povećati, ali će rezultat biti isti kao i danas", kazao je predsednik Rusije, dodajući da je to neizbežno "jer ogromna većina u oružanim snagama Urkajine nema nikakvu želju da učestvuje u bratoubilačkom ratu, tim pre daleko od kuće, dok ustanici Donbasa štite svoje porodice".

Putin je ukazao da su strane u konfliktu pokazale spremnost da se kreću ka političkoj reformi u Ukrajini i da su se ukrajinske vlasti složile da sprovedu duboku ustavnu reform, s tim da se udovolji zahtevima za "određenu samostalnost - kako god se ona nazivala: decentralizacija, autonomizacija, federalizacija, određenih regiona svoje zemlje".

"Međutim, postoji i druga strana: ako su se predstavnici Donbasa saglasili da učestvuju u toj reformi, znači da smo svedoci određenog (njihovog) kretanja u pravcu ukrajinske državnosti", rekao je Putin i dodao da što pre bude realizovana tačka o prekidu borbi i povlačenju tehnike, brže će biti stvoreni uslovi da političko rešenje uđe "u kakvu-takvu realnu fazu".

Putin je izrazio nadu da Kijev neće goniti vojnike koji polože oružje iz obruča u Debaljcevu, a da će ustanici pustiti ukrajinske vojnike iz "debaljcevskog lonca" da napuste zonu konflikta i vrate se njihovim porodicama. U četvrtak 12. februara, u Minsku su završeni pregovori lidera zemalja "Normandijskog kvarteta" - Putina, Petra Porošenka, Merkelove i Olanda a istovremeno je održan susret trilateralne Kontakt-grupe, uz učešće bivšeg predsednika Ukrajine Leonida Kučme, izaslanika za humanitarna pitanja Viktora Medvedčuka, lidera samoproglašenih DNR i Luganske Narodne Republike Aleksandra Zaharčenka i Igora Plotnickog, specijalne predstavnice OEBS-a Hajdi Taljavini i ambasadora Rusije u Ukrajini Mihaila Zurabova. Posle susreta saopšteno je da je postignut dogovor Kontakt-grupe o paketu mera sa 13 tačaka koji, između ostalog, podrazumeva prekid vatre od 15. februara u određenim rejonima Donjecke i Luganske oblasti, povlačenje teškog naoružanja i mere za dugoročno političko rešavanje situacije u Ukrajini.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
9 Beograd