Skip to main content
Vladimir Putin

Putin: Ne daj Bože da neko pokuša da upotrebi silu na istoku Ukrajine!

Foto: Profimedia
SOČI - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da šanse za postizanje dogovora o rešenju situacije u Ukrajini još postoje, ali da primena sile može situaciju da odvede u ćorsokak, dodajući da ne vidi želju ukrajinskih vlasti da rešavaju problem uz pomoć političkog procesa.

"Ukoliko, ne daj Bože, opet neko padne u iskušenje da pokuša da upotrebi silu (na istoku Ukrajine) za konačno rešenje tog problema, dovešće situaciju u konačni ćorsokak", upozorio je Putin na 11. međunarodnom diskusionom klubu "Valdaj".

Vladimir Putin
Foto: Reuters

Prema njegovim rečima, konflikt u Ukrajini, koji je postao uzrok zahlađenja odnosa Rusije i Zapada, predstavlja primer unutrašnje nestabilne države koja se našla na preseku interesa velikih država, lišene efikasnih mehanizama balansiranja ambicija svetskih aktera, prenela je agencija RIA Novosti.

Najvažniji za Ukrajinu jeste hitan prekid vatre i tek tada je moguće govoriti o dijalogu Kijeva i Donjeckog basena, rekao je Putin. Predsednik Rusije je naglasio da se Moskva zalaže za potpuno poštovanje dogovora iz Minska, a odsustvo želje ukrajinskih vlasti da rešava pitanje političkim procesom predstavlja ključni problem. Pritom je dodao da se dogovori ne poštuju u potpunosti i da se, između ostalog, vojska ne povlači iz nekih naselja, kao ni ustanici, pozivajući se na to da njihove porodice tamo žive.

Ukrajina
Foto: Profimedia/ilustracija

"Spremni smo da učinimo sve da bi bili ispunjeni dogovori postignuti u Minsku", rekao je Putin, optužujući Kijev za stalne pokušaje rešavanja problema uz pomoć sile - svrgavanje bivšeg predsednika Viktora Janukoviča sa vlasti, porast nacionalizma, formiranje specijalnih bataljona nacionalističkog usmerenja, hapšenje nezadovoljnih vlašću na jugoistoku zemlje i vojne akcije u tom regionu.

Izražavajući čuđenje što međunarodna zajednica ne upotrebljava "nekada popularan" termin "prekomerne upotrebe sile" na događaje u Ukrajini, Putin je priznao da je Rusija pomogla Janukoviču da se prebaci na Krim, jer bi njegovo vraćanje u Kijevu bilo suviše opasno.

Viktor Janukovič
Foto: Profimedia

Podsećajući da je u to vreme bilo ubistava predstavnika Janukovičeve Partije regiona, Putin je rekao da šira javnost za to ne zna. "Ušli su u kancelariju Partije regiona, uzeli tamo tehničke saradnike, ubili i spalili ih u podrumu", rekao je Putin, dodajući da se Janukovič obratio s molbom kako bi ga prebacili u Rusiju.

"Tražio je da ga dovedemo u Rusiju što smo mi i učinili", rekao je Putin.

Pogledajte još:
Lavrov: Ne interesuje me mišljenje Zapada o Krimu
Putin: Američka propaganda traži novi ''centar zla'' umesto SSSR-a
PUTIN ISPUNIO PRVO OBEĆANJE: Sprema se 10.000 Fijatovih vozila za Rusiju

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Žika Srbin's picture

Žika Srbin

Cepaj Putine, care ortodoksni...

0 | 1

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd