fbpx
Skip to main content
na plazi/na njivi

RADNI RASPUST: Neko na more, neko na njivu

Foto: SD/ilustracija
Iako je leto i vreme raspusta, đaci i studenti ne odmaraju, i u zadrugama kažu da se javljaju svakodnevno i u velikom broju, a izbor poslova je šaren, i leti jako širok.

Leto je, a temperature ovih dana stižu i blizu četrdeset. Za đake i studente u toku je raspust. Ali u zadrugama zvone telefoni. A zadruge imaju šta da ponude.

Da leti imaju čak i više posla nego obično, potvrđuju nam iz studentske zadruge Bulevar. Upravo su završili selekciju ljudi koji će u okolini Beograda vaditi krompir, za 1.600 dinara dnevno. Napominju da posao nije lak fizički, ali da su omladinci spremni i za takve poslove.

Iz studentske zadruge Bulevar kažu da vrlo često posao u zadruzi bude put do stalnog posla. Iako nema zvanične statistike, oko 5 posto angažovanih omladinaca tokom godine ostane na poslu koji počne preko zadruge, procenjuju iz ove zadruge.

Ponuda je takva da ko god je hteo da radi ovog leta, mogao je, kažu iz ove zadruge. Nude i rad u hotelima, kao i u call centrima, a pri tom uslov za call operatera ovog leta nije ni strani jezik.

I u zadruzi SAT dobili smo informaciju da ne manjka interesovanja omladinaca tokom leta. Raspust koriste da zarade neki dinar koji će pomoći za dopunu budžeta pred novu školsku godinu.

Radnici
Foto: Profimedia/ilustracija

Ugostiteljstvo je, tokom leta, oblast koja dominira ponudom. Prodaja sladoleda je sezonski posao koji je ove godine malo smanjen, zbog kiše i slabije prodaje. Ali mladi mogu da se prijave za posao u ekskluzivnim hotelima, gde kao pomoćni radnici prolaze obuku, i ne treba mnogo da ih brine što nemaju iskustvo, kažu u SAT-u.

Standarni poslovi su u magacinima ( lepljenje deklaracija), ali i u IT sektoru i marketingu, gde banke pružaju šansu i mlađima. Kao zanimljivu ponudu, u SAT-u ističu španske radnje odeće i obuće, koje traže pomoćne radnike, koji obavljaju sve poslove u buticima, osim na kasi. Nalaze se u poznatim tržnim centrima.

Cena rada u ovoj zadruzi kreće se od minimalnih 115 po satu, do 250.

Oni koji nisu imali pogodnost da otputuju na neko letovanje, koriste šansu i slobodne dane za zaradu džeparca, a leti se uvek nađe neki posao više.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd