fbpx
Skip to main content
muški polni organ

Rak penisa sve zastupljeniji

Foto: Profimedia
U poslednjih deset godina, rak penisa imaju oko 30 % muške populacije.

Kada uvidite prve simptome kao što su bol ili promene u predelu glavića, ne ignorišite ih već uputite se pravac kod lekara. Veći je problem to što seksolozi, urolozi i dermato-venerolozi često rak penisa ne uspeju da dijagnostifikuju na vreme. Prva misao im je da je njihov pacijent dobio polnu prenosivu bolest.

Stručnjaci smatraju da su glavni uzroci ovog oboljenja neprimeren seksualni način života kao i bolesti koje ga prate. Pošto ovakav način života nije svojstven muslimanima i jevrejima, rak penisa je manje zastupljen, ali usled neobrezivanja muškog polnog organa može doći do kancera.

dva homoseksualca
Foto: Profimedia

Najčešće se javlja na kožici koja prekriva penis (prepucijum) i glaviću, a najveći faktor koji može izazvati rak jeste zavisnost od cigareta, jer one podstiču iritaciju sluzokože i širenje infekcije.

Simptomi:

- ranica koja ne zarasta i vrlo je važno da pacijenti ne skidaju sami ranu, jer može doći do krvarenja, infekcija i gnojenja

- metastaziranje prelazi na limfne žlezde na preponama koje vremenom postaju tvrđe i veće

- osećaj slabosti, malaksalost, gubitak apetita i telesne težine

- dalje metastaze se javljaju u plućima, jetri, kostima ili na mozgu.

Ako imate sreće, ono može biti benigno i tako prolazi samo od sebe. U slučaju da se bol vremenom pojačava, idite kod lekara na vreme, u suprotnom ćete morati obaviti penektomiju (delimično ili potpuno uklanjanje penisa).

U zavisnosti od stadijuma, koristi se radijaciona i hemioterapija.

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
6 Beograd