fbpx
Skip to main content
Fog Rasmusen

Rasmusen: Posle Krima se ne može verovati Rusiji

Foto: Profimedia
BUKUREŠT - Generalni sekretar NATO Andres Fog Rasmusen izjavio je danas u Bukureštu da posle ilegalne aneksije Krima "niko više ne može imati poverenja u garancije Rusije oko suverenosti i teritorijalnog integriteta".

Rasmusen je danas u Bukureštu razgovarao sa premijerom Viktorom Pontom, ministrima odbrane i spoljnih poslova Mirčeom Dušom i Titusom Korlaceanuom, kao i sa predsednikom Trajanom Baseskuom.

U razgovoru sa Baseskuom, Rasmusen je ocenio da su istočni region i Crno More sada najosetljivije tačke za NATO, zbog situacije u Ukrajini i namera Rusije, što nameće jačanje istočnog krila NATO.

Rasmusen i Basesku su razgovarali i o bezbednosnoj situaciji na Crnom moru koja se "suštinski pogoršala posle aneksije Krima zbog toga što se razvija novi centar vojne moći koji više nije pod kontrolom Ukrajine".

Što se tiče Ukrajine, ona sama treba da donese odluku o svom razvoju. "Ne ni mi, ni Rusija, već Ukrajina", rekao je Rasmusen.

Rasmusen je situaciju u Ukrajini ocenio kao "stvarno zabrinjavajuću" rekavši da su "vojne akcije Rusije u Ukrajini dovele do potpuno nove situacije u Evropi" i da "NATO treba da se prilagodi toj novoj situaciji".

Dodao je da je zbog toga rešeno da se konsoliduju mere kolektivne odbrane, jer je cilj NATO da osigura kolektivnu odbranu svim svojim članicama.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
-5 Beograd