fbpx 0
Skip to main content
Španija, Čile, Mundijal

RASPLET: Zbogom Španci, bravo Čileanci!

Španija doživela sudbinu Italije, Brazila i Francuske, selekcije koje nisu odbranile tron ni prošle prvi krug. Čile sve prijatno iznenadio. Hrvati u igri za drugi krug.

Adios campeones! Tako su navijači Čilea ispratili svetske šampione sa čuvene „Marakane“, a slavlje zbog ubedljive pobede svoje reprezentacije preneli na ulice Ria. Istorija se ponovila. Zvanični šampioni ne samo da nisu uspeli da odbrane tron, nego nisu uspeli da prođu ni prvi krug. Pre Španaca tu sudbinu doživeli su Italija 1950, Brazil 1966, Francuska 2002. godine.

Svemu dođe kraj, pa tako i fudbalskoj kraljevini. Jedna velika šampionska generacija sišla je sa scene , a pošto je visoko letela, pad je bio veoma bolan. Del Boske i njegova „crvena furija“ odlaze sa fudbalskog Olimpa, poniženi u duelu sa Holandijom i postiđeni u presudnom meču sa Čileom.

Razočaranje je ogromno, ali kada se sve sabere i oduzme izabranici Visentea Del Boskea nisu nas ubedili da zaslužuju  više. Naprotiv! Imali su jedno dobro poluvreme i tri očajna.

Sada će svi tražiti uzoroke ovakvog pada možda najsjajnije fudbalske ekipe u poslednjoj deceniji.
Ali, sve ima svoj početak i svoj kraj. Igrači Španije su istrošeni, jer su iza sebe imali dugu i napornu sezonu.

Real i Barsa odakle se regrutuje najveći broj reprezentativaca dugo su opstali u Evropi, a u Primeri se do poslednjeg kola borili za titulu. Drugi uzrok je čuvena igra tika-taka, koju je forsirala Barselona, a primenio Del Boske u reprezentaciji je davno pročitana i nije nimalo modifikovana. Jedna škola je „zatvorena“, vremena za analizu Španci će imati do mile volje.

Holandija je posle mnogo muke savladala neočekivano ubedljivu Australiju, koja je bila nadomak senzacije. Ipak, „Lale“ su slavile, ali utisak o njihovoj snazi nije onako snažan kao posle prve utakmice na turniru protiv Španije.

Hrvati su pregazili Kamerun i otvorili sebi gvrata drugog kruga. Preotaje im da pobede Meksiko I nađu se u narednom krugu. Samo, Meksikanci su pokazali da nisu ekipa sa kojom možeš da računaš na sigurne bodove, a dovoljan im je i remi da se plasiraju u sledeći krug.

Što se Čileanaca tiče, oni su se više nego zasluženo našli među 16 najboljih na svetu. Tu nije njihov kraj, sudeći po prikazanom u prve dve utakmice Mundijala.

SD fudbal

SD košarka

SD treće poluvreme

SD ostali sportovi

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd