fbpx
Skip to main content
Automobili na lageru

Raste prodaja automobila u Francuskoj, Španiji i Italiji

Foto: Profimedia/ilustracija
Svedočimo li oporavku tržišta motornih vozila na Starom kontinentu ili je u pitanju samo prolazna moda, pokazaće nadolazeće vreme.

Prodaja automobila na Starom kontinentu već je šest godina u jarku, no može biti da je oseci došao kraj. Izveštaji sa tržišta Francuske, Španije i Italije ohrabrujući su za proizvođače automobila. Rast prodaje u Francuskoj iznosi 3 odsto, u Italiji 4 procenta, dok je u Španiji ubeležen skok od čak 24 stota. Kako tri zemlje skupa imaju 170 miliona žitelja, podaci nose još veću težinu.

Francuski savez automobilskih proizvođača je iz pomenutih razlog promenio prvobitnu projekciju po kojoj će u ovoj godini trgovina vozilima biti na nivou iz 2013. Nova prognoza predviđa rast od pristojna dva stota.

Prodaja Renaultovih vozila na domaćem tržištu podigla se za 25 odsto prošlog meseca usled porasta popularnosti krosovera Captura i Dacie Duster. Nasuprot njima, prodaja Peugeot-Citroen grupe pala je za 2 stota. Neuspešniji period desio se i Fordu, Toyoti i Volkswagenu. Žeđ za luksuznim automobilima u Francuskoj sve je veća, pa su BMW i Daimler prodali za 25, odnosno 17 odsto više automobila u junu u odnosu na prethodne mesece.

Prodaja automobila
Foto: Profimedia/ilustracija

Skok prodaje u Španiji je 18 odsto u prvoj polovini godine i ponajviše ide na račun državnih subvencija za promet polovnih vozila. U zemlji koride rast su zabeležili Peugeot, Citroen, Opel, no najveći razlog za zadovoljstvo imaju Ford, Fiat, Volkswagen i Renault čija je prodaja skočila za 50 stotih.

Tržište u Italiji najranjivije je od tri analizirana. Prodaja Dacie, Renaulta i Peugeota dosegla je dvocifreni skok, ali je sveukupan rast jednocifren - 4 odsto. Razlog je taj što prodaja fizičkim licima uopšte nije porasla. Naprotiv, pala je. Zasluge za zbirni rast pripadaju sektoru pravnih lica koja se bave rentiranjem vozila i taksi preduzećima.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd