fbpx
Skip to main content
Mumija Ramzesa IX

"Razgolićene" mumije

LONDON - Skeniranje kompjuterskom aksijalnom tomografijom pomoglo je Britanskom muzeju da otkrije tajne koje su drevni Egipćani odneli u grob, uključujući intimnu tetovažu na telu jedne žene.

Obmotane platnom i predstavljene kao figure strave u holivudskim ostvarenjima, egipatske mumije su dugo podsticale maštu, kako naučnika tako i običnih ljudi.

Najnovija izložba u Britanskom muzeju, pod naslovom "Drevni životi: nova otkrića", koja će biti otvorena u maju, razotkriva ljudsku stranu mumija sa Nila.

Osam njih je "razgolićeno" kako bi odale tajne koje su sa sobom ponele u grob pre više hiljada godina.

Podvrgavajući leševe najnovijim naučnim tehnikama, što je podrazumevalo i njihovo slanje u nekoliko londonskih bolnica radi CAT-skeniranja, egiptolozi muzeja uspeli su da pruže dosad najdetaljniju sliku o tome šta se krije ispod sarkofaga i zavojima umotanih tela.

Novim analizama, stručnjaci su pokazali da su drevni Egipćani, baš kao i današnji ljudi, bolovali od raznih bolesti, a da su neki čak imali i tetovaže.

Kustosi, koji su izabrali mumije iz različitih predela i društevnih slojeva, podsećaju da mumifikacija nije bila rezervisana samo za faraone.
Mumificirana tela su pripadala osobama koje su imale između dve i 50 godina kada su umrle. Neka su otkrili istraživači pre više od jednog veka, dok su druga pronađena u skorije vreme na obalama Nila, na teritoriji današnjeg Sudana.

Tokom nekoliko meseci, mumije su noću odnošene u bolnice širom Londona gde su skenirane na aparatima inače predviđenim za ljude.
CAT-skeniranje, odnosno kompjuterska tomografija, generiše trodimenzionalne slike pacijentovih organa, kostiju i tkiva.
Neke od mumija su bile tako dobro očuvane da je skeniranje otkrilo delove mozga i druge vitalne organe.
Dobijeni snimci su kombinovani sa drugim, forenzičkim metodama, kao što su ultracrvena reflektografija i radiokarbonsko datiranje, kako bi se dobio što verodostojniji prikaz života drevnih Egipćana.

"Cilj izložbe je istraživanje života osmoro ljudi iz prošlosti", rekao je kustos Džon Tejlor, zadužen za odsek starog Egipta i Sudana u Britanskom muzeju.

"Želimo da promovišemo ideju da to nisu predmeti već istinska ljudska bića. Želimo da prikažemo ono ljudsko u njima", naveo je on.

"Uspeli smo da napravimo neke fantastične snimke i da otkrijemo puno toga novog o ovim mumijama, premda se neke nalaze u muzeju više od 100 godina. Većini leševa zavoji dosad nikada nisu bili skinuti", dodao je Tejlor.

Snimci su stručnjacima otkrili da su davnašnji stanovnici obala Nila patili od kardiovaskularnih bolesti i da su im zubi bili u užasnom stanju.

Jedna od mumija, koja je pronađena pre samo sedam godina, bila je u tako očuvanom stanju da su arheolozi mogli da na unutrašnjem delu butine njene desne noge golim okom razaznaju tetovažu.
Žena, koja je bila stara između 20 i 35 godina u vreme smrti, sahranjena je obmotana lanenim i vunenim platnom, a njeno telo se mumificiralo u uslovima suve i tople klime. Skeniranjem, stručnjaci su uspeli da dešifruju tetovažu koja predstavlja simbol arhanđela Mihajla.

S obzirom da je bila visoko na butini, kustosi pretpostavljaju da se tetovaža nije videla od odeće. Oni priznaju da, uprkos svom svom znanju, mogu samo da nagađaju kakva je bila moda i koju su dužinu suknji i haljina nosile žene koje su živele 700. godine.

Mumiju tetovirane žene publika će imati priliku da vidi po prvi put na izložbi u maju.
 

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd