Skip to main content
Ljuta devojčica

REAGUJTE NA VREME: Šta učiniti pre nego što se dete razbesni

Foto: Profimedia
Najbolje vreme da pomognete detetu da nauči šta da radi sa svojim besom je pre nego što se ono razbesni.

Jedna od najkorisnijih stvari koju roditelj može da učini je da ima normalan pristup besu kao emociji. Razgovarajte sa decom o emocijama. Pomozite im da razumeju šta su emocije i odakle potiču. Treba im reći da emocije same po sebi nisu ni loše ni dobre, ispravne ni neispravne.

Prirodno je da dete doživi radost, iznenađenje, oduševljenje, strah, frustraciju, razočaranje, depresiju i bes. Naučite decu da prepoznaju i imenuju svoje emocije. Pitajte ih šta osećaju. Pomozite im da izgrade rečnik kojim će umeti da iskažu emocije. Na taj način će im biti lakše da razumeju svoj emotivni život, kao i da pričaju sa vama o tome.

Stavite detetu do znanja da vam je drago kada ono prepozna da je besno, preporučuje brakiporodica.org. To pokazuje da deca sazrevaju u svom shvatanju emocija i da uče kako da se na dobar način suoče sa tom jakom emocijom.

1. Čitanje knjiga je dobar način da deca nešto nauče o emocijama

Kad deca čitaju o iskustvima druge dece roditelji će imati priliku da sa njima pričaju o emocijama. Možete da počnete razgovor tako što će te postaviti pitanje : „Jesi li se ti ikada ovako osećao?“, ili: „Da li se sećaš kad si zadnji put osećao bes?“ Priče pomažu deci da nađu način da shvate svoja iskustva. Često je za dete lakše da nešto nauči iz iskustva drugog deteta nego od odraslih.

Čitanje u Srbiji
Foto: Profimedia/ilustracija

2. Kreirajte pravu atomosferu za zdrave emocije

Neka vaš dom bude mesto na kome deca bezbedno mogu da iskažu svoje emocije. Daj im do znanja da je u redu da se u vašoj porodici pokaže bes. Deci treba dati do znanja koji su neprihvatljivi načini da se bes iskaže i koje će biti posledice ako se budu ponašali na taj način.

3. Postarajte se da detetov kvalitet života ne bude pogodno tle za stvaranje besa

Pratite njegovu ishranu i da li ima dovoljno odmora. Pobrinite se za njegov raspored i za pritiske koje ima. Neverovatno je koliko dečji životi mogu da postanu prenatrpani obavezama i izazovima. Većina nas je osetljiva na frustraciju kada smo umorni. Možemo da eliminišemo veliku količinu nepotrebne frustracije i bola iz svog života ako povremeno unosimo promene.

Mama i kćerka spremaju salatu
Foto: Profimedia

4. Upoznajte dobro svoje dete

Proučite svoje dete. Kada najviše doživljava bes? Koje situacije povećavaju mogućnost da se razbesni? Kako obično iskazuje bes? Koji je najbolji način da se sa njim komunicira kada je besno?

Dečak se ljuti dok ga otac grdi
Foto: Profimedia

5. Pokažite zdrav način da se ispolji bes

Budite dobar primer svom detetu. Pripazite na svoju verbalnu i neverbalnu komunikaciju kada ga disciplinujete. Koja je vaša prva reakcija kada se dete razbesni? Ako ste nalik većini roditelja želećete da ga ućutkate. Probajte da izbegavate ovakve rečenice: "Ne treba da besniš. Nema razloga za bes. Muka mi je više da se svađam sa tobom. Ako sada ne prekineš stvarno ću se razbesneti", i problemu priđite mirno i staloženo, ne povišavajući ton.

Majka i ćerka se ljute jedna na drugu
Foto: Profimedia

6. Priznajte kada ste ljuti

Ako ste ljuti na svoje dete i brinete da li ćete moći da kontrolišete svoj bes recite detetu da vam treba neko vreme da se smirite. Kada tenzija u vama splasne, objasnite detetu šta je uradilo da bi izazvalo vašu ljutnju i koje su posledice njegovih postupaka.

7. Fokusirajte se na najbitinije

Izbegavajte bitke sa decom oko nebitnih stvari. Oni imaju mnogo više vremena i energije da nam se suprotstave nego što vi imate da ih naterate da urade svaku najmanju sitnicu koju mislite da treba da urade. Trik je u tome da treba po prioritetima da birate bitke koje hoćete da dobijete sa decom.

Otac grdi sina
Foto: Profimedia

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD porodica

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd