fbpx
Skip to main content
Vinograd

Refundiranje troškova do 65 odsto: Za vinogradare i vinare 26 mera pomoći

Foto: Profimedia/ilustracija
Proizvođači grožđa i vina u Srbiji mogu u ovoj godini da koriste neku od 26 mera pomoći Ministarstva poljoprivrede, od kojih su četiri sistemske, a srpski vinari ocenjuju da je pomoć u odnosu na ranije godine veća.

Rukovodilac odseka za vinogradarstvo i vinarstvo Ministarstva poljoprivrede Darko Jakšić rekao je na Salonu vina u Kragujevcu da je reč o širokom spektru pomoći za unapređenje te poljoprivredne grane.

On je pojasnio da je reč o podizanju zasada i pripremi zemljišta, marketingu i promociji vina i dodao da su sredstva, koja se daju za promocije, namenjena udruženjima sa oznakom geografskog porekla vina, a ne pojedinačnim proizvođačima.

Ebuliometar - Kruševljanin napravio digitalni merač procenta alkohola

Među učesnicima Salona vina u Kragujevcu, koji je okupio 30-ak uglednih vinarija Srbije, Makedonije i Crne Gore, je i Zoran Vesić iz Kruševca koji je, kako tvrdi, napravio prvi domaći digitalni aparat za određivanje procenta alkohola u vinu "ebuliometar".

Ovaj hemijski tehničar, koji je svojevremeno radio u laborataroji "Vino župe" je rekao da je njegov aparat precizan i pouzdan, a da se od uvoznih razlikuje jedino po ceni, jer je povoljniji.

"Odredi se tačka ključanja vode i na toj tački, pomoću diska skala se dotera na nulu, a sledeći korak je istakanje vode i dodavanje vina. Potom se pusti grejanje, pa se tačka ključanja vina određuje tako što se temperatura ustali i onda se pomoću diska očita tačan procenat alkohola u vinu", objasnio je Vesić kako funkcioniše njegov "eubuliometar".

"Pomoć je različita i predviđa refundiranje 40 do 65 odsto troškova, u zavisnosti da li su proizvođači vina sa goegrafskim poreklom ili ne", precizirao je Jakšić i podvukao da je veći procenat refundacije troškova namenjen proizvođačima vina sa geografskim poreklom.

"Svaki proizvođač može da ostvari pomoć od dva miliona dinara za podizanje zasada, kupovinu nove opreme i ono što je bitno, za kupovinu boca, kapica i zapušača, što znači svake godine. Udruženja mogu da iskoriste godišnje do dva miliona dinara", naveo je Jakšić.

Vlasnik vinarije "Janko" iz Smedereva Dragan Vasić je izjavio da je svaka pomoć dobrodošla, a da je sada malo veća nego poslednjih nekoliko godina.

"Novac koji bi dobili uložili bi u kvalitetniju opremu, pumpe, muljače, prese i tankove", rekao je Vasić i dodao da, kako je jedini uslov da se proizvođači udružuju, njegova vinarija već postala član udruženja "Beograd".

Posetioci jednodnevnog Salona vina, koji je organizovalo Udruženje "Vinski viteški red Šumadije", bili su u prilici da degustiraju više od 100 najboljih vina iz Srbije i regiona.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Fog
-2 Beograd