fbpx
Skip to main content
Pijaca u Srbiji

REKONSTRUIŠE SE KALENIĆ PIJACA: Imaće i garažu sa 200 mesta! (FOTO)

Foto: Profimedia
Peticija 4.000 građana potakla nas je da počnemo sa uređenjem Kalenić pijace koja ove godine navršava 90 godina od osnivanja, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

– Pijaca je počela da radi 1926. godine a osnovao ju je Veljko Kalenić, beogradski dobrotvor, a ceo prihod je išao u fond njegovog oca Vlajka Kalenića za stipendiranje siromašne dece. Ta rekonstrukcija obećavana je decenijama unazad, a radi se o jednoj od najlepših gradskih pijaca. Rekonstrukcija će trajati dve godine, imaće garažu za 200 mesta, zatvorena hala biće rekonstrisana, biće urađen novi zatvoreni deo a otvoreni će takođe biti rekonstruisan- poručio je Vesić.

rekonstrukcija
Foto: BeoInfo

- Radiće se u četiri faze jer je važno da pijaca sve vreme radi, da se očuva kao ambijentalna celina i u prvoj fazi koju smo počeli prošle nedelje uređujemo lokale. Nakon toga na redu je hala, prostor između dve kapije i onda otvoreni deo i garaža. Uporedo ćemo raditi rekonstrukciju Njegoševe ulice kao pešačke zone sa podzemnim garažama, a deo između Kursuline i Maksima Gorkog biće pretvoren u pjacetu, tako da će sama pijaca biti komunalno uređena i ponos Beograda – rekao je Goran Vesić.

goran vesic
Foto: Srbija Danas

Govoreći o izgradnji parking mesta gradski menadžer je rekao da 11. aprila počinje izgradnja parkinga u Bulevaru Zorana Đinđića.

– Tu će biti napravljeno 450 parking mesta pored već izgrađenih 300 mesta. Još 120 mesta, 60 u Nehruovoj i još toliko u Dušana Vukasovića počeće 19. aprila, tako da će Novobeograđani za mesec dana dobiti novih 570 mesta što je vrlo značajno za taj deo grada. Utvrdili smo da u samim naseljima postoje 103 lokacije u gradu na kojima možemo da izgradimo 7.371 parking mesta, od čega su 22 lokacije na Novom Beogradu gde je moguće izgraditi 2.087 parking mesta u samim blokovima i prvo ćemo početi sa tim delom grada. Potom ćemo preći i u druge delove grada i verujem da ćemo u narednim godinama imati pun broj parking mesta koji će zadovoljiti potrebe stanara – kazao je gradski menadžer.

rekosntrukcija
Foto: BeoInfo

– U Njegoševoj ulici najavili smo postavljanje parking senzora koji predstavljaju novitet u ovom delu Evrope. To znači da će svako parking mesto imati senzor, pa će vozači moći na svakoj raskrsnici da vide tablu sa natpisom koliko slobodnih mesta ima u određenoj ulici. Na taj način lakše će se nalaziti mesto jer se po našim podacima tražeći parking kruži po 40 minuta, uz naravno, potrošnju goriva i nervozu. Postavljanje prvih 400 senzora u Njegoševoj trajaće od 7. do 15. aprila, sledećih 1.000 biće postavljeno između Mekenzijeve, Krunske i Nevesinjeske, počeće 10. aprila i trajaće do kraja meseca. Za sledeću godinu planirana je nabavka još 5.500 hiljada senzora kojima će biti pokriveni i drugi delovi Vračara, gornji Dorćol, deo starog grada i Savskog venca – kazao je gradski menadžer.

Vesić je najavio i da će tokom ove godine biti uređeno 40 fasada na Kosančićevom vencu i najavio uređenje gradskih ambijentalnih celina u čemu će se sarađivati sa Vladom Republike Srbije.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Nada's picture

Nada

lepo

0 | 0

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
20 Beograd