fbpx
Skip to main content
deca se igraju u vrtiću

REKORD: Bez mesta u vrtićima više od 10.000 dece

Foto: Profimedia/ilustracija
Zbog nedovoljnih kapaciteta, ali i rekordnog broja od 21.792 prijavljena mališana, ove godine bi bez mesta u beogradskim obdaništima moglo da ostane više od 10.000 dece.

Prema podacima nadležnog sekretarijata u vrtićima je pred početak upisa bilo 6.950 slobodnih mesta, uz mogućnost da se postojeći kapaciteti, u skladu sa potrebama, prošire za još 20 odsto. Ako bi se to dogodilo, dobilo bi se još 1.400 mesta, što bi uz oko 2.100 slobodnih u privatnim ustanovama, iznosilo 10.450. Kada uskoro dođe do otvaranja još tri nova objekta, u kompleksu bivše EI Niš u Zemunu, u naselju Dr Ivan Ribar i Denkovoj bašti, bilo bi zbrinuto još 1.000 dečaka i devojčica.

IMA LI NASILNIKA U VRTIĆIMA? Iz ovih razloga i vaše dete može da postane jedan od njih

Međutim, u tom najboljem slučaju, ako se sva ta trenutna i potencijalna slobodna mesta saberu, dolazimo do cifre od 11.450. A kako je na nedavni upis stiglo 21.792 prijava, ne morate biti matematički ekspert da biste izračunali da bi bez mesta u vrtićima ostalo više od 10.000 mališana.

Deca u vrtiću
Foto: Profimedia

Mali: Svi vrtići i škole će imati umrežen video nadzor

Do prave ekspanzije za vrtiće došlo je početkom 2015. kada su značajno snižene cene boravka dece, baš kao što je i subvencija privatnih obdaništa ohrabrila veliki broj roditelja da konkurišu za mesto u željenoj predškolskoj ustanovi, pa je stoga navala velika, a kapaciteti su ostali nedovoljni. Ove godine najviše prijava bilo je u Novom Beogradu, čak 3.171, a zatim slede Zemun (2.573), Voždovac (2.464), Čukarica (2.192), dok je najmanje zainteresovanih bilo u Barajevu (259) i Sopotu (194).

NESAVESNI RODITELJI: Zbog duplih zahteva, bez mesta u vrtićima će ostati više od 5.000 mališana!

Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu upućena su pitanja povodom velikog broja dece koji bi mogli da budu “ispod crte”, ali nije bilo odgovora.

deca u vrtiću
Foto: Profimedia

U Pančevu odlučivala lutrija

- Pre dve nedelje smo obavili žreb za mesta u našim vrtićima. Imali smo decu iz tri uzrasta za tri vrtića sa istim brojem bodova. I dalje mislim da je to najpoštenija opcija u šta su se uverili i roditelji. Ove godine smo imali 830 podnetih zahteva, a primljeno je oko 600 mališana - rekla je za “Blic” direktorka PU “Dečja radost” u Pančevu Ružica Beč.

Neće biti povećanja cena u privatnim vrtićima

Liste 13. juna

Ko je dobio mesto u vrtiću, a ko će morati da potraži šansu u privatnom obdaništu ili angažuje deke i bake, znaće se 13. juna kada će biti objavljene liste. Najveće opštine imaće dodatnih sedam dana za obradu pristiglih prijava i rangiranje kandidata.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 3 Pogledaj sve komentare
Pajo's picture

Pajo

Gde ce onda klinci?

0 | 0
Iva's picture

Iva

A vi gradite crkve i hramove, pa da se molimo bogu da nam padne koji vrtic sa neba..

0 | 0
jana's picture

jana

A žalite se na belu kugu. Kako da rađam kad nemam ni mesto u vrtiću?

0 | 0

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
11 Beograd