Skip to main content
Dženeral motors logo

Rekordna kazna za GM zbog kasne reakcije na kvar

Foto: Profimedia
Kompanija se suočava sa kaznama od više milijardi dolara, kao i krivičnim istragama i tužbama vlasnika automobila.

Američki regulatori kaznili su proizvođača automobila Dženeral motors (GM) sa rekordnih 35 miliona dolara zbog zakasneče reakcije u tretiranju kvara na prekidačima za paljenje. Pomenuta falinka je izazvala najmanje 13 smrtnih ishoda.

Nacionalni ured za bezbednost saobraćaja nametnula je GM najvišu kaznu u svojoj istoriji jer je firmi iz Detroita trebalo trinaest godina da prepozna i prizna smrtonosni problem, prenosi agencija Frans pres.

- Bezbednost je naš osnovni prioritet, a današnja odluka služi kao upozorenje svim prozivođačima da će biti smatrani odgovornim ako u najkraćem roku ne prijave i ne reše pretnje po bezbednost - rekao je ministar saobraćaja Entoni Foks.

U mičigenskoj kompaniji znali su za problem još 2001. godine, ali su zabrinutost izrazili tek u martu 2014. uprkos tome što je zabeleženo više od 30, a možda i 300 nesreća povezanih sa prekidačima. GM se suočava sa plaćanjima od više milijardi dolara, kao i krivičnim istragama i tužbama vlasnika automobila.

Problem postoji na automobilima Chevrolet Cobalt na kojima se prekidač za paljenje gasi dok je automobil u pokretu, što dovodi do gašenja električnih sistema, uključujući vazdušne jastuke.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
32 Beograd