fbpx
Skip to main content
Miloš Vučević

Vučević: U JKP "Lisje" je 122 zaposlenih manje - toliko o stranačkom zapošljavanju

Foto: Srbija Danas
Novi Sad je finansijski najstabilnija lokalna samouprava u Srbiji, a budžet grada dobro je odmeren i pravilno koncipiran, istakao je danas novosadski gradonačelnik Miloš Vučević.

Vučević je na vanrednoj konferenciji za novinare predstavio rezultate koje je gradska administracija ostvarila u prvih šest meseci ove godine sa ciljem da, kako je kazao, demantuje "razna netačna saopštenja političkih stranaka koja javnost dovode u zabludu".

Po Vučevićevim rečima, od 1. januara do 30. juna ove godine u budžetu grada ostvaren je ukupan prihod, sa prenetim sredstvima iz 2014. godine, u iznosu od devet milijardi dinara, što iznosi 46,1 odsto godišnjeg ili 86,3 odsto šestomesečnog plana. 

Povećanje prihoda i primanja za 8,3 odsto

"Ukoliko se posmatraju samo tekući prihodi i primanja oni iznose 7,3 milijarde dinara, odnosno 83,6 odsto šestomesečnog plana i u odnosu na prvih šest meseci lane predstavljaju povećanje od 8,3 odsto", precizirao je Vučević. Najveće učešće u tim prihodima, kako je dodao, imaju porez na dohodak, dobit i kapitalne dobitke i po tom osnovu ostvaren je prihod od 3,2 milijarde dinara.

Tekući rashodi, po Vučevićevim recima, za zaposlene smanjeni su u odnosu na 2014. za 7,66 odsto.

O stanju javnih preduzeća

Osvrćući se na rad javnih preduzeća u gradu, Vučević je naglasio da je JKP "Put" 2012. imao dug od 600 miliona dinara, a da je u prvih šest meseci ove godine poslovao pozitivno i da se to preduzeće nalazi na devetom mestu "bele liste" Ministarstva saobraćaja među 300 preduzeća.

"Juče su izdata saopštenja pojedinih političkih stanaka u kojima se pominju nova zapošljavanja u JKP "Lisje". Mogu reći da je u tom pogrebnom preduzeću na dan kada sam postao gradonačelnik bilo 414 zaposlenih, a da je 30. juna ove godine taj broj 292. Toliko o zapošljavanju", rekao je Vučević, dodajući da je od 2008. do 2011. u Lisju zaposleno 93, a od 2011. do 2012. još šestoro ljudi.

Kada je reč o JKP "Gradsko zelenilo" Vučević je rekao da je u prvih šest meseci ove godine isplaćeno više od 50 odsto dugova prema zaposlenima, a ta dugovanja su još od 2009. na ime neisplaćenih regresa i zarada.

Najteže stanje u Predškolskoj ustanovi

Najteže stanje, po Vučevićevim rečima, je u Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo", ali se i tu beleži određeni napredak, tako da je otvaranjem vrtića na Petrovaradinu lista čekanja za upis dece u obdaništa u sremskom delu grada gotovo potpuno ukinuta.

Zahvaljujući subvencijama zaposlena 341 osoba

"Za Akcioni plan zapošljavanja grad je izdvojio 123 miliona dinara što je za 28 odsto više nego lani", rekao je Vučević, dodajući da je prošle godine zahvaljujući subvencijama zaposlena 341 osoba, a da on očekuje da će zahvaljujući tim subvencijama ove godine sa evidencije NSZ biti zaposleno 400 lica.

Na pitanje da li dešavanja u nekim političkim strankama, članicama vladajuće koalicije, ugrožavaju njeno funkcionisanje, Vučević, koji je i predsednik novosadskih naprednjaka, je rekao da je većina u gradu stabilna i da se nada da će koalicioni partneri rešiti probleme koje imaju u sopstvenim redovima.

"Najbitnije je da ti problemi ne utiču na funkcionisanje grada. Većina je stabilna, ali ne mogu da kažem da neće biti personalnih promena na sledećoj sednici Skupštine grada ili u Gradskom veću", rekao je Vučević.

Šta se dešava sa stranim investicijama?

Na pitanje šta se dešava sa stranim investicijama i američkom kompanijom za koju je pre mesec dana rekao da je poslala pismo o namerama, Vučević je kazao da je iz te kompanije stiglo još jedno pismo o namerama za drugu fazu investicija.

"Zbog zahteva američkog partnera ne mogu saopšti ime te kompanije, a radi se o proizvođaču auto opreme. Njihovo prvo pismo odnosilo se na prvu fazu investicija koja bi trebalo da se realizuje u septembru ove godine i u okviru koje bi trebalo da bude zaposleno 500 ljudi. Drugo pismo odnosi na drugu fazu investicija koja bi trebalo da otpočne 2016. i u kojoj bi trebalo da bude zaposleno 2.000 ljudi", rekao je Vučević.

On je naglasio da bi u vezi tih investicija u avgustu trebalo da ima sastanak u vladi bez čije pomoći, kako je rekao, nje ne bi ni bilo.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
6 Beograd