fbpx
Skip to main content
Ina - pumpa

Rusi žele Inu, ali Orban odlučuje

ina.hr
Ruski gasni gigant Gasprom je ozbiljno zainteresovan za preuzimanje većinskog udela u Ini, piše zagrebački Večernji list, pozivajući se na neimenovane izvore iz visokih krugova bliskih ruskoj energetskoj kompaniji.

Dodaje se i da su Rusi svesni da tu akviziciju moraju rešiti u Budimpešti a ne u Zagrebu.

"Izvori s ruske strane tvrde da su Mađari blizu izlaska iz Ine i da bi rado prodali svoje deonice, jer imaju druga područja u koja bi ulagali. Ipak, diplomatija zapadnih zemalja radi na tome da se spreči jači ulazak ruskog kapitala i u Mađarsku i u Hrvatsku, pa će konačnu odluku o prodaji deonica Ine, čini se, donositi mađarski premijer Viktor Orban", navodi list.

Kada bi se postigao dogovor s Mol-om, Gasprom bi ponudio Hrvatskoj otkup oko 19 odsto deonica. Tačnije, Hrvatska bi zadržala 25 posto udela plus jednu deonicu u Ini, i imala bi pravo na deo ljudi u upravi i Nadzornom odboru. Velikodušnost Rusa je posledica njihovog interesa za izvoz gasa i želje da kroz Južni tok zadrže poziciju u gasnom biznisu.

Orban će se, navodno, pre konačne odluke konsultovati sa Evropskom komisijom a dodatni argument za Ruse jeste taj da je krajem juna Austrija potpisala ugovor o saradnji s Gaspromom, piše Večernji.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Fog
0 Beograd