Skip to main content
Ruski ministar energetike Aleksandar Novak

Rusija traži avans od Ukrajine za isporučeni gas

Foto: Profimedia
MOSKVA - Rusija će počev od juna, pošto Kijev nije platio isporuke gasa, zahtevati od Ukrajine da gas plaća unapred, rekao je ministar energetike Aleksandar Novak.

Gasprom je javio u sredu da Ukrajinske isplate za snabdevanje gasom u aprilu kasne i da ništa nije uplaćeno, što podiže ukupan dug Kijeva za ruskim gasom na 3.51 milijardi dolara.

"Prema ugovoru neuspeh ispunjenja obaveza automatski dovodi do prelaska na način plaćanja isporuka gasa od 1. juna", rekao je Novak u saopštenju kasno u četvrtak. Rusija je zapretila da će da smanji isporuke gasa Ukrajini u junu, ako ne dobije nikakvu uplatu do kraja maja.

Ministarstvo energetike je dodalo da će Gasprom poslati preliminarni račun za juni pre 16. maja i da će slati gas u količinama koje odražavaju uplate primljene pre 31. maja.

Ukrajina želi hitno da promeni uslove ugovora iz 2009. godine, koji je dogovorila ranija prozapadna vlada, a koji je Kijev bezuslovno obavezao za kupovinu određene zapremine gasa bez obzira na to da li joj je taj gas potreban ili ne, i to po ceni od 485 dolara za 1.000 kubnih metara, što je najviša cena u Evropi.

Moskva je spustila cenu na 268.5 dolara kada je svrgnuti predsednik Viktor Janukovič okrenuo leđa trgovini i pridruživanju sa EU, ali je i ponovo vratila nakon ustanka u Ukrajini.

(The Moscow TImes)

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd