Skip to main content
Sergej Lavrov i Ivica Dačić

Rusko-srpska poslovna saradnja raste i jača u kontinuitetu (FOTO)

Foto: Beta
BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je danas na učvršćivanje bilateralnih ekonomskih odnosa Rusije i Srbije.

To se navodi u poruci ruskog ministra, koju je na otvaraju Druge rusko-srpske privredne izložbe i Beogradskog foruma pročitao ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin. U poruci Lavrova se navodi da bilaterani odnosi dve zemlje beleže pozitivnu dinamiku, čemu je poseban podsticaj dala prošlogodišnja poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.

Aleksandar Čepurin, Ivica Dačić
Foto: Beta

Lavrov je ocenio da će privredna izložba biti korisna za ekonomsku saradnju Srbije i Rusije.

Čepurin je kazao da rusko-srpska poslovna saradnja raste i jača u kontinuitetu i naveo da je prošle godine robna razmena dve zemlje iznosila 3,1 milijardu dolara, što je povećanje za 40 odsto u odnosu na 2013. godinu.

On je istakao da je Rusija jedna od prve tri zemlje sa kojima Srbija ima najveću spoljnotrgovinsku razmenu.

Aleksandar Čepurin, Ivica Dačić
Foto: Beta

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je potvrdio da su trgovinski donosi Srbije i Rusije u stalnom usponu, i ocenio da postoji značajan prostor za unapređenje i dinamičniji rast saradnje.

Dačić je rekao da je Srbija zainteresovana za rast i unapređnje u saradnji sa Rusijom u oblasti energetike, infrastrukture, turizma.

Prema Dačićevim rečima, ruske kompanije su u Srbiji prisutne u bankarstvu, železnici, ali da je želja Srbije da Rusi budu prisutni i u drugim privrednim oblastima.

Aleksandar Čepurin, Ivica Dačić
Foto: Beta

Izložba "Ekspo Rusija-Srbija 2015" i Beogradski poslovni forum, na kom učestvuje oko 100 preduzeća iz Rusije, Srbije i drugih zemalja, biće otvoreni do 6. marta u hotelu "Metropol".

Tokom izložbe biće potpisan i trilateralni investicioni sporazuma o izgradnji fabrike za proizvodnju kotlova na pelet u Vranju.

Organizatori su najavili i okrugle stolove o saradnji u energetici, saobraćaju, poljoprivredi, medicini i obrazovanju.

Izložbu organzije Asocijacija za organizaciju sajmova "Zarubež ekspo", a koorganizatori su Međunarodna asocijacija svetskih fondova (MAFM) i Privredna komora Srbije.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd