Skip to main content
Vežbe za kolena

Sačuvajte KOLENA: Ovih pet vežbi će vam pomoći u tome

Foto: SD/ilustracija
Bez obzira na to da li ste veoma aktivni ili vam je najveća aktivnost šetnja, trebalo bi da vodite računa o zdravlju svojih kolena.

Pogotovo ukoliko ste žena. Nažalost, žene zbog širih kukova i estrogena mnogo češće nego muškarci osećaju bol u kolenima. Naučnici su dokazali da estrogen utiče na slabljenje ligamenata koji drže koleno. Zbog svega toga, neophodno je preduzeti mere predostrožnosti.

Najbolje što možete da uradite jeste da potencijalne povrede - sprečite. Odgovarajuće zagrevanje pre vežbi zaštitiće vas od povreda.

1. Jednom rukom se oslonite na zid ili stolicu. Potom podignite polusavijenu desnu nogu i uradite 20 ponavljanja. Nakon ovih 20 ponavljanja pređite na levu nogu.

2. Stanite blizu zida. Ispružite ruke i oslonite se na zid. Kada ste pronašli oslonac, postavite desno stopalo iza levog. Nagnite se napred, tako da stvorite pritisak na levoj nozi. Peta na desnoj nozi treba sve vreme da bude na podu. Ostanite u tom položaju trideset sekundi. Promenite nogu i ponovite vežbu.

3. Lezite na pod, sa osloncem na kuku i podižite nogu sa strane. Uradite 30 ponavljanja, a ako ne možete toliko, onda se potrudite da uradite što više. 

4. Još jedna vežba na podu. Lezite na leđa i savijte kolena. Podižite desnu nogu što više možete, držeći ruke mirno na podu. Ponovite vežbu 12 puta. 

5. Sedite na pod. Ispod desne noge stavite peškir. Trudite se da svojim kolenom što jače pritisnete peškir ispod njega. Držite tako 5 sekundi. Uradite tri serije od 10 ponavljanja, a potom promenite nogu. 

 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
24 Beograd