fbpx
Skip to main content
Mercedesov samohodan kamion

SAM(O) NAPRED: Mercedesov samohodan kamion (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen
U Daimleru se nadaju da će do srede sledećeg desetleća usavršiti tehnologiju autopilota za terena vozila.

Jednog dana, siguran sam, prizor iz filma "Razbijač", sa Silvesterom Staloneom, Veslijem Snajpsom i Sandrom Bulok, u kome automobilu izdate glasovnu naredbu gde biste, biće stvaran. "Gugl" se bacio na zadatak, "Intel" je za petama.

U međuvremenu, drugi proizvođači usmerili se na projekte koliko toliko primerenije trenutnom stupnju tehnološkog razvoja. Tako je Audi razvio uređaj-autopilot koji može da odmeni vozača na auto-putevima. Nije prošlo mnogo, drugi i još poznatiji auomobilski gigant iz Nemačke se oglasio. Daimler, firma koja poseduje Mercedesa, demonstrila je u veštinu Mercedes Future Truck 2025 na jednom od mnogobrojnih autobanova (auto-puteva) u Nemačkoj.

Kabina samohodnog kamiona Future Truck 2025
Foto: Youtube Printscreen

Posredstvom nekreativno imenovanog "Auto-put pilota", šofer kamiona jednim klikom na prekidač smešten na upravljaču postaje putnik, prebacivši vozilo "u ruke" računaru. A, kako to kamion vozi pored drugih učesnika u saobraćaju, pitali biste? Evo odgovora: preko vaj-faj (wi-fi) sistema dometa 500 m, bočnog radara dometa 60 m, te dva radara smeštena napred, dometa 250 i 70 m. Zahvaljujući njima i kameri ugrađenoj tik ispod vetrobrana, Future Truck 2025 neprekidno meri rastojanje od i do okolnih vozila i tako izbegava eventualni kontakt.

- Future Truck 2025 naše je buduće rešenje za drumski prevoz tereta kojim "Dajmler kamioni" još jednom istupaju kao lučonoše naprednih tehnologija i utiru put novoj eri kamiona - izjavio je Volfgang Bernhard, član uprave "Daimlera".

Sudeći po imenu, u Mercedesu se nadaju da će u sledećih 11 godina usavršiti tehnologiju. Ipak, pre toga je potrebno da se izmeni i zakonska regulativa, kako bi upotreba autopilota na putevima kojima se kreću ljudi uopšte bila moguća.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd